ORIGINÁLNY RECEPT: Laskonky s karamelovým krémom. Ku káve podávam len toto a nič iné

Cesto:
6 ks vaječné bielka
33 dkg kryštálového cukru
10 dkg práškového cukru
17 dkg mletých orechov
Plnka :
1 karamelový puding
3 dl mlieka
2 PL cukru
1 Salko uvariť vo vode na karamel / 2 hodiny/
1 maslo
Postup:
Bielky šľaháme pol minúty, pridáme kryštálový cukor a šľaháme 1 a pol minúty, tak dáme misku nad paru a tam šľaháme šľahačom 15 minút do veľmi tuhej peny. Ušľahané stiahneme z pary a necháme asi 2 minúty chladiť.Opatrne do vyšľahaných bielkov primiešame orechy zmiešané s práškovým cukrom. Dôkladne premiešame.

Lyžičkou kôpkujeme na plech vyložený papierom, na ktorom máme formu na laskonky. Formu mierne potrieme naolejovanou servítkou. Lyžičkou kôpky mierne zatlačíme, zahladíme a stierkou uhladíme podľa šablóny Prebytočné cesto vrátime späť do misky.

Formu zľahka nadvihneme z jednej strany, aby laskonky skĺzli na plech. Pečieme na 130°asi 15 minút, potom teplotu znížime na 80°a pečieme či sušíme ďalších 30 minút. Dvierka budú pri 80°mierne otvorené, podoprieme ich vareškou


Laskonky musia byť odspodu pekne usušené, inak by po naplnení veľmi zmäkli.Laskonky necháme do druhého dňa odpočívať a tak ich spájame plnkou.


Plnka: Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme puding, necháme ho vychladnúť. Salko varíme vo vode asi 2 hodiny, necháme vychladnúť, otvoríme ho a zmes zmiešame s vychladnutým pudingom a vymiešaným maslom.