Záhadná záhradná kvetina s vôňou jahôd, ananásu a karamelu. Poznáte ju?

Dnes táto rastlina ešte nezískala náležitú popularitu a použitie v záhradkách, a preto ju pozná len málo záhradkárov. Cephalophora, tiež známa ako „jahodová tráva“, „ananásová tráva“ a „aromatický helenium“, je nenáročná jednoročná rastlina s krásnymi a veľmi voňavými slnečno-žltými guľovými kvetenstvami.

Vôňa tejto kvetiny je úžasná – kombinuje silnú, ale nie sladkú vôňu jahôd a ananásu s jemným karamelovým náznakom. Rast je jednoduchý, dá sa povedať, že rastie sama osebe: zasiate semená v máji potrebujú zalievanie a po 2 mesiacoch od okamihu výsevu, rastlina vyrastie a vyhodí pestré a veľmi „chutné“ kvetenstvo.

S takou jahodovou trávou by ste mali ozdobiť oblasť okolo záhradných chodníkov alebo relaxačnú zónu v záhrade, aby ste si mohli vychutnať príjemnú sladkú vôňu jahôd, ananásu a karamelu.

Počas kvitnutia tvorí hlavica veľa semien, ktoré padajú do pôdy a na budúci rok vyrastie nová ročná jahodová trava. Helenium nevyžaduje osobitnú starostlivosť – rastie pokojne a sebavedome v najbežnejšej záhradnej pôde.

Nie je to len krásna a voňavá rastlina, ale aj pikantná bylina. Jedna úroda je postačujúca pre celú rodinu na celý rok, ak ste začali sušiť v lete. Je veľmi chutné pridať malé množstvo sušenej trávy do čaju – získa príjemnú vôňu jahôd a ananásu s náznakom karamelu, navyše bez akejkoľvek chémie!

zdroj:takprosto.cc