Kvety vyzerajú ako živé. Stačí urobiť malý trik a môžete ich obdivovať aj 20 rokov

Ako zachovať kvety pomocou glycerínu

Ak si chcete darčekovú kyticu ponechať dlhú dobu alebo si ako darček urobiť večnú kyticu, môžete si kvety uchovať pomocou glycerínu.

Glycerín vám umožňuje zachovať kvetinu takmer v pôvodnej podobe, rastliny dokonca zostávajú flexibilné a iba mierne menia farbu. Jediné „ale“ – príliš mladé lístie sa nedá konzervovať pomocou glycerínu.

Na konzervovanie kvetov, budete potrebovať:

  • glycerín
  • vodu
  • priehľadné nádoby (plast alebo sklo s vekom, pokiaľ možno nízke a široké, pretože malé kvety vyjdú na povrch)
  • kvety s hrubšími listami a stonkami (kvety s tenšími listami si svoj pôvodný vzhľad ťažko zachovajú)

Začnime teda:

  1. Do čisto umytej nádoby dajte kvety v náhodnom poradí, pretože po naliatí tekutiny sa kvety ešte premiešajú. Niektoré ľahšie kvety sa zvyčajne objavia na povrchu. Kvety musia byť pripravené určitým spôsobom: urobte šikmý rez stonky, odstráňte spodné listy, odstráňte kôru a stonku rozštiepte asi o 6 cm tak, aby roztok lepšie prenikol do kvetu.
  2. Pripravte roztok: zmiešajte vriacu vodu s glycerínom v pomere 3: 1 (jeden diel glycerínu a tri diely vody). Výsledný roztok sa ochladí na teplotu miestnosti.
  3. Roztok nalejte do pripravených nádob s kvetmi. Ak sa vám po naliatí nepáči aranžovanie kvetín, opravíme ich tyčkou alebo pinzetou.
  4. Pevne zatvorte veko. Veko môže byť ozdobené stuhami, látkou, sušenými kvetmi, všetkým, čo je na dosah.
  5. Položíme to na poličku. Po 2 týždňoch, keď sú kvety nasýtené glycerínom, môže byť roztok zakalený – z peľu, kvetovej šťavy atď. Môžete vyliať roztok, opláchnuť kvety (zápach môže byť nepríjemný) a znovu zaliať rovnakým roztokom. To je všetko. Kvety ďalej zostanú nezmenené, kým nebudete chcieť novú kyticu.

Rada:

Veko môže byť zdobené ľanovou tkaninou namočenou v éterických olejoch.