Mäso, zemiaky, zelenina a skvelý vývar je kombinácia ingrediencií, ktoré v nás vyvolávajú príjemný pocit, keď nám takéto jedlo pripravovali naše babičky.
Takéto jedlá majú veľa výhod. Po prvé, sú veľmi prospešné. Skutočne, v rímskom hrnci môžete pripravovať pokrmy bez použitia oleja, jeho steny vytvárajú parný efekt, čo v jedle zachováva maximum vitamínov a minerálov.
Po druhé, otvárajú neobmedzený priestor na improvizáciu. Do hrncov môžete dať všetko, čo je v chladničke. A môže to byť mäso, zelenina, obilniny a korenie. Stačí, ak máte dostatok fantázie.
Príprava jedla v rímskych hrncoch je vhodná aj pre začiatočníkov. Počas varenia nie je potrebné nič miešať – vo väčšine prípadov nedochádza k spáleniu. Stačí vložiť všetky ingrediencie do hrnca, zavrieť veko a poslať ho na chvíľu do rúry.
Čanachy
Gruzínska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete a získala si už veľkú popularitu aj mimo svojho územia. Vyskúšajte to aj vy a sme presvedčení, že to nebude prvýkrát, čo pripravujete tento pokrm.
Ingrediencie
- 700 g jahňacieho mäsa
- 100 g bravčovej masti
- 400 g baklažánu
- 300 g sladkej papriky
- 500 g veľkých paradajok
- 250 g malých paradajok
- 400 g cibule
- 500 g zemiakov
- 10 g cesnaku
- 1 čili paprička (podľa chuti, môže byť aj viac)
- 150 ml rastlinného oleja
- 20 g koriandru
- 20 g petržlenovej vňate
- 20 g zelenej cibuľky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Mäso na stredné plátky, cibuľu na malé kocky, slaninu na malé kúsky. Menšie paradajky nakrájajte na 6 častí, zemiaky a baklažán nakrájajte na malé kúsky, vňať, cibuľku a koriander nasekajte najemno.
- Predhrejte panvicu, vložte na ňu tuk, pridajte mäso a smažte ho 5 minút na miernom ohni, potom pridajte cibuľu a smažte ďalších 10 minút. Nakoniec vyberte z panvice cibuľu a mäso.
- Nakrájaný baklažán dajte na panvicu so slaninou, kde bolo mäso, pridajte lyžičku soli a smažte 5-7 minút, kým nezhnedne.
- Na prípravu omáčky si v mixéri rozmixujte paradajky, cesnak, 100 g sladkej papriky a čili papričku.
- Teraz je čas dať všetky ingrediencie do rímskeho hrnca. Majte na pamäti, že mäso a zelenina v hrnci by mali byť rovnomerne rozdelené. Začnite s 2 lyžicami rozmixovanej zeleniny, potom pridajte 2 lyžice koriandra, petržlenovej vňate a zelenej cibuľky, zemiaky, mäso s cibuľou, malé paradajky, soľ a korenie, sladkú papriku a baklažánu a na vrch ďalšie 2 polievkové lyžice zmesi.
- Pre tých, ktorí varia v týchto hrncoch len zriedkavo pripomíname, že hrnce sa musia vložiť do studenej rúry, kde sa následne ohrejú. Keramika môže v dôsledku prudkej zmeny teploty prasknúť, čo by sme samozrejme nechceli.
- Vložte hrniec do studenej rúry, zapnite ju na 180 stupňov a pečte 80 – 100 minút. Prajeme vám dobrú chuť!
Karpatský hrniec
- 1 kg zemiakov
- 1 kg bravčového mäsa
- 400 g fazule z konzervy
- 1 cibuľa
- 400 g konzervovaných húb
- 400 – 600 g kórejskej mrkvy
- 6 lyžíc paradajkovej omáčky
- soľ, korenie a cesnak podľa chuti
- olej
Príprava
- Zemiaky nakrájajte na stredne veľké kocky, dajte ich na veľkú panvicu s vyššími okrajmi (vhodná je hlboká guľatá panvica wok) a osmažte ich dozlatista na oleji.
- Mäso nakrájajte na približne rovnaké kocky ako zemiaky. Prelisovaný cesnak zmiešajte s paradajkovou omáčkou. Nakrájajte cibuľu na polovičné krúžky.
- Keď už zemiaky začnú chytať zlatú kôrku, pridajte k im cibuľu a následne mäso. Miešajte, osoľte a okoreňte, znížte plameň na stredný a smažte 3-4 minúty, kým mäso nezmení farbu.
- Potom pridajte huby, fazuľu, mrkvu, zmiešajte a nechajte na plameni ďalších 5 minút. Hotovú zmes preneste do hrnca alebo hrncov a naplňte ich na 3/4.
- Na prípravu vývaru si vezmite 2 litre vody, pridajte bobkový list, paradajkovú omáčku, štipku korenia a trochu petržlenu. Zmes zahrejte, nevarte, a rozlejte ju do hrncov.
- Hrnce uzavrite vekom a vložte do studenej rúry, potom ju zapnite na 180 stupňov a pečte 40-50 minút.
- Podávajte priamo z hrncov alebo servírujte do tanierov a ozdobte obľúbenými bylinkami.
Pohánka s mäsom
Ingrediencie
- 210 g pohánky
- 450 g bravčového mäsa
- 1 mrkva
- 2 cibule
- 1 lyžička viacfarebného korenia
- 1/2 lyžičky koreniacej zmesi chmeli Suneli
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 2 bobkové listy
Príprava
- Mäso nakrájajte na malé kúsky, mrkvu nakrájajte na prúžky a cibuľu nakrájajte na kocky.
- Osmažte mäso tak, aby bolo mierne opečené, pridajte k nemu korenie a soľ, premiešajte. Na ďalšej panvici si zľahka orestujte zeleninu.
- Na dno hrnca vložte mäso, bobkový list, cibuľu s mrkvou a dôkladne premytú pohánku.
- Osoľte a hrnce naplňte horúcou vodou 2-3 cm nad úrovňou pohánky.
- Hrnce prikryte vekom a pečte 40-50 minút v rúre pri teplote 180 stupňov.
Zemiaky s párkami
Ingrediencie
- 2-3 zemiaky
- 1-2 párky prípadne klobásy
- 1/2 cibule
- 2 lyžice smotany
- 2 lyžice húb
- soľ a korenie podľa chuti
- olej
Príprava
- Zemiaky nakrájate na prúžky a opečte ich dozlatista na rastlinnom oleji.
- Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky a párky na krúžky.
- Párky osmažte s cibuľou, hubami a párkami.
- Nalejte trochu vody na dno hrnca, potom tam pridajte zemiaky, soľ, huby a párky s cibuľou.
- Na vrch párkov dajte lyžičku smotany a vložte hrniec na hodinu do rúry, kde sa bude piecť pri teplote 150 stupňov. Dobrú chuť!
Ryža so zeleninou a syrom
Ingrediencie
- 115 g ryže
- 1 mrkva
- 2 sladké papriky
- 230 g zeleného hrášku
- 230 g konzervovanej kukurice
- 200 g brokolice
- 200 – 300g syra
- rastlinný olej
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Mrkvu a papriku nakrájajte na malé kocky. Brokolicu rozdeľte na menšie kúsky.
- K mrkve a paprike pridajte hrach, kukuricu a brokolicu.
- Zeleninu zmiešajte s ryžou, soľou a korením.
- Dno a steny hrnca vymažte rastlinným olejom a následne ho naplňte po vrch zmesou ryže a zeleniny (ryža počas varenia zväčší svoj objem). Nezabudnite priliať horúcu vodu.
- Nastrúhajte syr a posypte ním ryžu so zeleninou. Počas varenia sa syr roztopí a vytvorí sa chrumkavá zlatá kôrka.
- Vložte ryžu a zeleninu do studenej rúry, aby sa v hlinených nádobách nevyskytol prudký teplotný rozdiel. Pečte 45 minút pri teplote 200 stupňov.
zdroj: takprosto.cc