Už nikdy nebudete váhať, akú polievku si urobiť. 9 polievkových receptov vás dokonalo zahreje

Mäso, zemiaky, zelenina a skvelý vývar je kombinácia ingrediencií, ktoré v nás vyvolávajú príjemný pocit, keď nám takéto jedlo pripravovali naše babičky.

Takéto jedlá majú veľa výhod. Po prvé, sú veľmi prospešné. Skutočne, v rímskom hrnci môžete pripravovať pokrmy bez použitia oleja, jeho steny vytvárajú parný efekt, čo v jedle zachováva maximum vitamínov a minerálov.

Po druhé, otvárajú neobmedzený priestor na improvizáciu. Do hrncov môžete dať všetko, čo je v chladničke. A môže to byť mäso, zelenina, obilniny a korenie. Stačí, ak máte dostatok fantázie.

Príprava jedla v rímskych hrncoch je vhodná aj pre začiatočníkov. Počas varenia nie je potrebné nič miešať – vo väčšine prípadov nedochádza k spáleniu. Stačí vložiť všetky ingrediencie do hrnca, zavrieť veko a poslať ho na chvíľu do rúry.

Čanachy

Gruzínska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete a získala si už veľkú popularitu aj mimo svojho územia. Vyskúšajte to aj vy a sme presvedčení, že to nebude prvýkrát, čo pripravujete tento pokrm.

рецепты блюд запекания в горшочках

Ingrediencie

  • 700 g jahňacieho mäsa
  • 100 g bravčovej masti
  • 400 g baklažánu
  • 300 g sladkej papriky
  • 500 g veľkých paradajok
  • 250 g malých paradajok
  • 400 g cibule
  • 500 g zemiakov
  • 10 g cesnaku
  • 1 čili paprička (podľa chuti, môže byť aj viac)
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 20 g koriandru
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 20 g zelenej cibuľky
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Mäso na stredné plátky, cibuľu na malé kocky, slaninu na malé kúsky. Menšie paradajky nakrájajte na 6 častí, zemiaky a baklažán nakrájajte na malé kúsky, vňať, cibuľku a koriander nasekajte najemno.

рецепты блюд запеченные в горшочках

  1. Predhrejte panvicu, vložte na ňu tuk, pridajte mäso a smažte ho 5 minút na miernom ohni, potom pridajte cibuľu a smažte ďalších 10 minút. Nakoniec vyberte z panvice cibuľu a mäso.
  2. Nakrájaný baklažán dajte na panvicu so slaninou, kde bolo mäso, pridajte lyžičku soli a smažte 5-7 minút, kým nezhnedne.

рецепты блюд в горшочках со свининой

  1. Na prípravu omáčky si v mixéri rozmixujte paradajky, cesnak, 100 g sladkej papriky a čili papričku.
  2. Teraz je čas dať všetky ingrediencie do rímskeho hrnca. Majte na pamäti, že mäso a zelenina v hrnci by mali byť rovnomerne rozdelené. Začnite s 2 lyžicami rozmixovanej zeleniny, potom pridajte 2 lyžice koriandra, petržlenovej vňate a zelenej cibuľky, zemiaky, mäso s cibuľou, malé paradajky, soľ a korenie, sladkú papriku a baklažánu a na vrch ďalšie 2 polievkové lyžice zmesi.

рецепты блюд в горшочках с говядиной

  1. Pre tých, ktorí varia v týchto hrncoch len zriedkavo pripomíname, že hrnce sa musia vložiť do studenej rúry, kde sa následne ohrejú. Keramika môže v dôsledku prudkej zmeny teploty prasknúť, čo by sme samozrejme nechceli.
  2. Vložte hrniec do studenej rúry, zapnite ju na 180 stupňov a pečte 80 – 100 minút. Prajeme vám dobrú chuť!

Karpatský hrniec

  • 1 kg zemiakov
  • 1 kg bravčového mäsa
  • 400 g fazule z konzervy
  • 1 cibuľa
  • 400 g konzervovaných húb
  • 400 – 600 g kórejskej mrkvy
  • 6 lyžíc paradajkovej omáčky
  • soľ, korenie a cesnak podľa chuti
  • olej

рецепты блюд запеченных в горшочках

Príprava

  1. Zemiaky nakrájajte na stredne veľké kocky, dajte ich na veľkú panvicu s vyššími okrajmi (vhodná je hlboká guľatá panvica wok) a osmažte ich dozlatista na oleji.
  2. Mäso nakrájajte na približne rovnaké kocky ako zemiaky. Prelisovaný cesnak zmiešajte s paradajkovou omáčkou. Nakrájajte cibuľu na polovičné krúžky.
  3. Keď už zemiaky začnú chytať zlatú kôrku, pridajte k im cibuľu a následne mäso. Miešajte, osoľte a okoreňte, znížte plameň na stredný a smažte 3-4 minúty, kým mäso nezmení farbu.
  4. Potom pridajte huby, fazuľu, mrkvu, zmiešajte a nechajte na plameni ďalších 5 minút. Hotovú zmes preneste do hrnca alebo hrncov a naplňte ich na 3/4.
  5. Na prípravu vývaru si vezmite 2 litre vody, pridajte bobkový list, paradajkovú omáčku, štipku korenia a trochu petržlenu. Zmes zahrejte, nevarte, a rozlejte ju do hrncov.
  6. Hrnce uzavrite vekom a vložte do studenej rúry, potom ju zapnite na 180 stupňov a pečte 40-50 minút.
  7. Podávajte priamo z hrncov alebo servírujte do tanierov a ozdobte obľúbenými bylinkami.

 

Pohánka s mäsom

Ingrediencie

  • 210 g pohánky
  • 450 g bravčového mäsa
  • 1 mrkva
  • 2 cibule
  • 1 lyžička viacfarebného korenia
  • 1/2 lyžičky koreniacej zmesi chmeli Suneli
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 2 bobkové listy

рецепты блюд в горшочках в микроволновке

Príprava

  1. Mäso nakrájajte na malé kúsky, mrkvu nakrájajte na prúžky a cibuľu nakrájajte na kocky.
  2. Osmažte mäso tak, aby bolo mierne opečené, pridajte k nemu korenie a soľ, premiešajte. Na ďalšej panvici si zľahka orestujte zeleninu.
  3. Na dno hrnca vložte mäso, bobkový list, cibuľu s mrkvou a dôkladne premytú pohánku.
  4. Osoľte a hrnce naplňte horúcou vodou 2-3 cm nad úrovňou pohánky.
  5. Hrnce prikryte vekom a pečte 40-50 minút v rúre pri teplote 180 stupňov.

 

Zemiaky s párkami

Ingrediencie

  • 2-3 zemiaky
  • 1-2 párky prípadne klobásy
  • 1/2 cibule
  • 2 lyžice smotany
  • 2 lyžice húb
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej

что приготовить в горшочках с мясом

Príprava

  1. Zemiaky nakrájate na prúžky a opečte ich dozlatista na rastlinnom oleji.
  2. Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky a párky na krúžky.
  3. Párky osmažte s cibuľou, hubami a párkami.
  4. Nalejte trochu vody na dno hrnca, potom tam pridajte zemiaky, soľ, huby a párky s cibuľou.
  5. Na vrch párkov dajte lyžičku smotany a vložte hrniec na hodinu do rúry, kde sa bude piecť pri teplote 150 stupňov. Dobrú chuť!

 

Ryža so zeleninou a syrom

Ingrediencie

  • 115 g ryže
  • 1 mrkva
  • 2 sladké papriky
  • 230 g zeleného hrášku
  • 230 g konzervovanej kukurice
  • 200 g brokolice
  • 200 – 300g syra
  • rastlinný olej
  • soľ a korenie podľa chuti

что приготовить в горшочках с картошкой

Postup

  1. Mrkvu a papriku nakrájajte na malé kocky. Brokolicu rozdeľte na menšie kúsky.
  2. K mrkve a paprike pridajte hrach, kukuricu a brokolicu.
  3. Zeleninu zmiešajte s ryžou, soľou a korením.
  4. Dno a steny hrnca vymažte rastlinným olejom a následne ho naplňte po vrch zmesou ryže a zeleniny (ryža počas varenia zväčší svoj objem). Nezabudnite priliať horúcu vodu.
  5. Nastrúhajte syr a posypte ním ryžu so zeleninou. Počas varenia sa syr roztopí a vytvorí sa chrumkavá zlatá kôrka.
  6. Vložte ryžu a zeleninu do studenej rúry, aby sa v hlinených nádobách nevyskytol prudký teplotný rozdiel. Pečte 45 minút pri teplote 200 stupňov.

 

zdroj: takprosto.cc