Až donedávna sa repa v našej domácnosti používala len na prípravu šalátov a polievok. No nasledujúci recept mi rozšíril moje kulinárske obzory!
Koláč s orechmi repou je nielen lahodný, ale aj pekný na pohľad. Vďaka vláčnej textúre a nezvyčajne žiarivej farbe vyzerá ako legendárna torta red velvet. Okrem toho, kombinácia orechov a škorice vo vás zanechá nezabudnuteľný gastronomický zážitok.
INGREDIENCIE
- 3 varené repy strednej veľkosti
- 3 vajcia
- 150 ml kyslej smotany s nízkym obsahom tuku
- 200 g cukru
- 50 ml rastlinného oleja
- 75 g polohrubej múky
- 200 g krupice
- 150 g vlašských orechov
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička škorice
- štipka mletých klinčekov
- maslo na vymastenie formy
POSTUP
- Uvarenú (alebo upečenú) repu nastrúhajte na strúhadle s malými otvormi.
- Vlašské orechy vložte do vrecka a popučte ich valčekom. Ak nemáte valček najemno ich nasekajte nožom.
- Vyšľahajte si vajcia s cukrom, kým sa objavia vám v zmesi neobjavia bublinky, potom pridajte rastlinný olej a smotanu (môžete tiež použiť jogurt, ktorý svojou hustotou pripomína smotanu).
- Do tekutej hmoty nasypte múku, krupicu, prášok do pečiva, škoricu a štipku mletých klinčekov. Pridajte nastrúhanú repu a nakrájané vlašské orechy.
- Formu na pečenie vymastite maslom a posypte múkou. Nalejte cesto a pečte pri teplote 180 stupňov 40 – 50 minút. Kontrolu pripravenosti preverte pomocou špáradla.
- Nechajte koláč mierne vychladnúť a potom ho opatrne vyberte. Posypte práškovým cukrom a servírujte!
zdroj: takprosto.cc