Vždy som si kupovala lístkové cesto, pretože som nikdy nevedela, ako ho pripraviť, a nikdy som na to nemala dostatok času. Všetko sa zmenilo od chvíle, keď nás navštívila babička môjho manžela. Odhalila mi tajný spôsob, ako rýchlo a ľahko pripraviť lístkové cesto.
Odvtedy ho už pripravujem sama bez akýchkoľvek problémov. Nezaberie mi to viac, než 15 minút. Urobím si ho aj do zásoby: v prípade potreby ho zmrazím v mrazničke a ak dostanem chuť na lahodné pečivo, rozmrazím ho. Vrelo odporúčam!
Potrebujete
- 500 g hladkej múky
- 400 g masla
- 1 vajce
- ½ čl soli
- 1 pl 5% octu
- 250 ml vody
Postup
- Ingrediencie na výrobu lístkového cesta by mali byť studené. Preto si pred prípravou nájdite krátky čas na to, aby ste múku, vajcia a vodu uchovali v chladničke. Maslo by malo byť uložené na niekoľko hodín v mrazničke.
- Časť múky rozsypte na pracovnú dosku. Maslo si nastrúhajte na strúhadle. dbajte na to, aby strúhadlo a maslo boli pokryté múkou.
- Zvyšnú múku nasypte na vrch nastrúhaného masla a následne všetko premiešajte.
- V nádobe si zmiešajte vajce, soľ a ocot. Dobre premiešajte a prilejte vodu.
- Pripravenú vaječnú zmes vlejte do maslovo-múčnej kombinácii. Je lepšie, ak to budete robiť postupne, v menších porciách.
- Cesto by sa nemalo miesiť, jednoducho stačí, ak ho dáte dohromady. Cesto rozdeľte na potrebné časti, zabaľte ich do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- V chladničke sa môže lístkové cesto skladovať 2 – 3 dni. Stačí ho zabaliť do fólie a položiť na strednú poličku.
V mrazničke vydrží až 6 mesiacov. Po rozmrazení by sa malo spracovať do 24 hodín.
Chutné, rýchle a pohodlné – tieto slová dokonale opisujú pečivo z listového cesta. Sme presvedčení, že po vyskúšaní tohto receptu zabudnete na všetky lístkové cestá, ktoré ste doteraz kupovali v obchodoch.