Vonku sa síce otepľuje a užívame si prvých teplých dní, ale podľa rôznych predpovedí sa môže ešte vrátiť chladnejšie počasie a do niektorých oblastí dokonca aj sneh! Do leta teda ešte máme ďaleko.
Táto slnkom zaliata sezóna je plná šťavnatého ovocia, ktoré práve dozrieva. To priamo vyzýva k príprave vynikajúcich ovocných tortičiek. Dovtedy môžete pripraviť dezerty napríklad z orechov. Skúste tento tortu!
zloženie cesta
- 500 g múky
- 1 balenie prášku do pečiva
- 200 g cukru
- 250 g masla
- 1 vajce
- 1-2 lyžice kyslej smotany
zloženie náplne
- 200 g mletých orechov
- 200 g cukru
- 300 g marhuľového džemu
na posyp
- práškový cukor
Príprava
Zmiešajte zložky pre cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke. Medzitým zmiešajte orechy, cukor a džem. Na pomúčenej pracovnom povrchu vyvaľkajte obdĺžnikový tvar z dvoch tretín cesta. Vložte ho na plech vymastený maslom a vysypaný múkou a pokryte ho náplňou. Zostávajúce cesto vyvaľkajte, narežte 2 cm prúžky a položte na náplň. Pečte v rúre zohriatej na 180 stupňov po dobu 35-40 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.