Kysnuté syrokrémové pagáče, ako z kuchárskej knihy. Kto neochutná môže ľutovať

Na cesto:

  • 60 dkg hladkej múky
  • 2.5 dkg droždia
  • 1 čl cukru
  • 2,5 dl mlieka
  • 3 čl soli
  • 1 žĺtok
  • 10 dkg margarínu

Na lístkovanie:

  • 10 dkg masla
  • 20 dkg syrokrému 

Na potieranie:

  • 1 žĺtok

Príprava:

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, pridáme k múke, osolíme, primiešame maslo izbovej teploty, žĺtok a vymiesíme hladké cesto. Na teplom mieste necháme 1 hodinu kysnúť. 

Syrokrém vymiešame s margarínom. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik. Pomocou lyžice potrieme cesto syrovým krémom. 

Cesto rozdelíme vodorovne na tri časti, stačí poznačiť prstom. Hornú časť preložíme do stredu a spodnú časť preložíme naň. Teraz to urobíme aj z bočnými stranami, pravú preložíme do stredu a ľavou zakryjeme. Necháme 20 minút stáť. 

Po 20 minútach prekladanie zopakujeme. Po odležaní cesto vyvaľkáme na 2 cm narežeme vrch ostrým nožom a vykrajujeme pagáče. Rukami ich vytvarujeme a poukladáme na plech. 

Potrieme žĺtkom a necháme odležať 30 minút. 

V predhriatej rúre na 180 °C upečieme za 25 minút.

Back To Top