Na cesto:
- 60 dkg hladkej múky
- 2.5 dkg droždia
- 1 čl cukru
- 2,5 dl mlieka
- 3 čl soli
- 1 žĺtok
- 10 dkg margarínu
Na lístkovanie:
- 10 dkg masla
- 20 dkg syrokrému
Na potieranie:
- 1 žĺtok
Príprava:
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, pridáme k múke, osolíme, primiešame maslo izbovej teploty, žĺtok a vymiesíme hladké cesto. Na teplom mieste necháme 1 hodinu kysnúť.
Syrokrém vymiešame s margarínom. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik. Pomocou lyžice potrieme cesto syrovým krémom.
Cesto rozdelíme vodorovne na tri časti, stačí poznačiť prstom. Hornú časť preložíme do stredu a spodnú časť preložíme naň. Teraz to urobíme aj z bočnými stranami, pravú preložíme do stredu a ľavou zakryjeme. Necháme 20 minút stáť.
Po 20 minútach prekladanie zopakujeme. Po odležaní cesto vyvaľkáme na 2 cm narežeme vrch ostrým nožom a vykrajujeme pagáče. Rukami ich vytvarujeme a poukladáme na plech.
Potrieme žĺtkom a necháme odležať 30 minút.
V predhriatej rúre na 180 °C upečieme za 25 minút.