Je mäkká, chutná a plná plnky a napriek tomu sa neroztiekla. Na všelijakú príležitosť bude dobrou voľbou, takéto dobroty má určite každý rád.
Prísady:
- 60 dkg hladkej múky
- 4 dl mlieka
- 3 žĺtka
- 6 dkg cukru
- 1 droždie
- 2 pl oleja
- štipka soli
- 8 dkg roztopeného masla
Plnka:
- 25 dkg masla
- 3 bal. vanilkového cukru
- 20 dkg práškového cukru
- 3 pl kakaa
Mlieko mierne zohrejeme s cukrom a rozmiešame v ňom droždie, necháme napučať. Keď je hotové začneme miesiť pridaním ostatných surovín okrem masla. Keď máme hladké cesto vymiesene až potom pridáme roztopené maslo a dôkladne ho zapracujeme do cesta.
Keď sa nám cesto prestane lepiť na okraje misky zakryjeme a necháme nakysnúť. Medzi tým si pripravíme plnku.
Maslo vymiešame s cukrom a s kakaom, kým na cesto kysne odložíme krém do chladničky. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a vytvarujeme z nich bochníky. Každý bochník vyvaľkáme na veľkosť plechu, vyberte radšej hlbší plech. Cesto potrieme plnkou a zrolujeme.
Keď máme tri valčeky tak ich upletieme do vrkoča a položíme na plech. Ostatné cesto urobí tak isto. Zvyšné bielka rozšľaháme a potrieme ním vrkoče.
Na plechu ich necháme 20 minút kysnúť a pečieme ich v predhriatej rúre.
Recept pridala Nikoletta Slezsák Nagy!