Plnené oriešky, vianočný favorit, tak ako ho pripravuje babka! Tomtuto nikto neodolá

Idú! Idú! Idú Vianoce! Z tejto dobroty musím vždy pripraviť veľkú porciu, lebo ju má každý rád. Je to správna voľba na každú príležitosť.

Prísady:

cesto:

  • 40 dkg hladkej múky
  • 20 dkg práškového cukru
  • 30 dkg masla
  • 24 dkg mletých orechov
  • 3 žĺtky

Plnka:

  • 10 dkg práškového cukru
  • 13 dkg masla
  • 8 dkg mletých orechov
  • 4-5 pl marhuľového džemu (ja som použila mamin džem bez cukru)

Príprava:

Z prísad na cesto pripravíme cesto a vtlačíme do foriem. Palcom urobíme na každú priehlbinku, lebo cesto naberie objem pri pečení a aby sme mali kde dávať krém po upečení.

V predhriatej rúre na 180°C pečieme 8-10 min. Dávajte pozor aby nezhoreli ale aby mali pekné hnedé kraje. Ešte horúce ich povyberáme z foriem a necháme vychladnúť.

Krém: maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme orechy a džem a dôkladne premiešame.

Upečené oriešky naplníme krémom a uložíme ich do dobre zatvorenej dózy. Potrebujú aspoň jeden deň aby zmäkli.

Hotové koláčiky obaľujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom alebo s kakaom zmiešaným s práškovým cukrom. Ja osobne ich mám radšej neobalené tak ich vôbec ničím neobaľujem.

Tento recept je na cca 50 ks orieškov.

Ak chcete pre viac osôb tak ich robte z dvoch dávok, ja som ich robila minulý týždeň a už nemám ani jeden kus.

 

Back To Top