Sedliacký jablkový koláč!
Prísady:
- 50 dkg hladkej múky
- 25 dkg masla
- 10 dkg práškového cukru
- 2 vajíčka
- ½ bal prášku do pečiva
- 7 väčších jabĺk
- škorica podľa chuti
- 1 vanilkový cukor
- 15 dkg cukru
Príprava:
- V miske zmiešame múku s práškom do pečiva
- Pridáme maslo, vajíčka a práškový cukor. Vymiesíme cesto.
- Cesto pomúčíme aby sa nelepilo a rozdelíme na dve časti.
- V druhej miske zmiešame nastrúhané jablká s cukrom, (množstvo cukru záleží aj na kyslosti jabĺk, ak sú kyslejšie môžete pridať viac cukru).
- Z jabl´k vymačkáme šťavu aby sa nám cesto nepremočilo, pridáme vanilku a škoricu.
- Jednu časť cesta vyváľkáme a položíme na dno plechu. (Plech netreba vymastiť). Položíme jablká a zakryjeme ďalším vyváľkaným cestom.
- Vrch poprepichujeme vidličkou.
- V predohriatej rúre ich upečieme do zlatohneda. Ešte horúci koláč posypeme vanilkovým cukrom.
- Teplota pečenia 180°C
- Horné – dolné pečenie
- veľkosť plechu 30×25 cm