Hrášok – jedna z najobľúbenejších strukovín tejto sezóny. Trh je doslova preplnený obchodníkmi snažiacimi sa predať tieto šťavnaté plody tak draho, ako je to len možné. Čo by mal však neskúsený zákazník urobiť, aby sa nedostal do pasce? Áno, ochutnať! Čím sladšie tým lepšie…
Hrach sa rozdeľuje do niekoľkých odrôd, no najznámejší je hrach cukrový a hrach obyčajný. Ten cukrový sa môže pokojne konzumovať aj spolu so strukom a z obyčajného len jeho semená.
- Cukrová odroda
V tomto druhu hrachu sa nachádza menej škrobu ako v tých ostatných. Považuje sa za najsladší, no nemali by ste ho pridávať do horúcich jedál. Vhodné je, ak ho použijete až na konci varenia.
- Obyčajná odroda
Táto odroda obsahuje okrúhle hrachové semená a veľké množstvo škrobu. Najčastejšie sa používa na varenie prívarkov a polievok.
Struky sú vhodné aj na konzumáciu. Dobré a kvalitné semená hrášku majú jednotný tvar, farbu a nie sú pojedané škodcami.
- Skladovanie
Na rozdiel od fazule sa čerstvý hrášok kazí pomerne rýchlo. Preto je najlepšie, aby ste ho použili okamžite po zakúpení. V chladničke ho skladujte pri teplote 0…+2 stupne do troch dní.
V opačnom prípade hrozí, že v hrášku dôjde k rýchlemu poklesu cukornatosti a vitamínu C. Ak nie je možné hrášok udržať v čerstvej podobe dlhšiu dobu, najlepším riešením bude konzervovanie alebo zamrazenie. Čo sa týka druhej možnosti, pred varením sa neodporúča hrášok rozmrazovať, mali by ste ho okamžite dať do vriacej vody.
zdroj:takprosto.cc