Kraj Cornwall sa nachádza na krajnom juhozápade Anglicka. Táto oblasť je známa svojimi legendami o kráľovi Artušovi a Svätom gráli, o krajine Druidov a Keltov, o pirátoch a pašerákoch.
Národnou hrdosťou obyvateľov tohto mesta Cornwall sú už tradične známe jablkové koláče. Cesto v nich je mierne vlhké, vzdušné a pripomína sušienku namočenú v sirupe.
Mnohí ľudia si myslia, že jablkový koláč z Cornwallu má niečo spoločné s klasickou šarlotkou. V skutočnosti, majú dva veľké rozdiely! Ukážeme vám, ako si urobiť túto úžasne lahodnú pochúťku z vlasti slávneho kráľa Artuša.
Ingrediencie
- 650 g jabĺk
- 3 vajíčka
- 230 g masla
- 125 ml 25% smotany
- 280 g polohrubej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 15 g vanilkového cukru
- Štipka soli
- Práškový cukor (voliteľné)
Postup
- Oddeľte si bielka od žĺtkov. Bielka vložte do chladničky, aby sa ochladili.
- Roztopte si maslo vo vodnom kúpeli a zmiešajte ho s obyčajným aj vanilkovým cukrom.
- Následne do masla prilejte žĺtka, smotanu a premiešajte.
- Pridajte cesto, prášok do pečiva a vymieste si cesto do jednotnej konzistencie.
- Vychladené bielka zľahka osoľte a vyšľahajte pomocou mixéra, kým nezískate pevné vrcholky.
- Vyšľahané bielka pridajte do cesta a dôkladne premiešajte. Práve to mu dodá potrebnú ľahkosť a vzdušnosť.
- Dno okrúhlej formy na pečenie s priemerom 23 cm vysteľte papierom na pečenie a okraje potrite maslom.
- Nalejte do nej cesto.
- Očistite si jablká a nakrájajte ich na tenšie mesiačiky. Poukladajte ich po celom povrchu cesta, vypuklou stranou nahor.
- Pečte pri teplote 180 stupňov po dobu 45-50 minút. To, či už je koláč hotový, si skontrolujete pomocou špáradla.
- Vrch koláča si môžete posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!