Jablkový koláč z krajiny kráľa Artuša. Vyskúšajte a neoľutujete!

Kraj Cornwall sa nachádza na krajnom juhozápade Anglicka. Táto oblasť je známa svojimi legendami o kráľovi Artušovi a Svätom gráli, o krajine Druidov a Keltov, o pirátoch a pašerákoch.

Národnou hrdosťou obyvateľov tohto mesta Cornwall sú už tradične známe jablkové koláče. Cesto v nich je mierne vlhké, vzdušné a pripomína sušienku namočenú v sirupe.

Mnohí ľudia si myslia, že jablkový koláč z Cornwallu má niečo spoločné s klasickou šarlotkou.  V skutočnosti, majú dva veľké rozdiely! Ukážeme vám, ako si urobiť túto úžasne lahodnú pochúťku z vlasti slávneho kráľa Artuša.

Ingrediencie

  • 650 g jabĺk
  • 3 vajíčka
  • 230 g masla
  • 125 ml 25% smotany
  • 280 g polohrubej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • Práškový cukor (voliteľné)

Postup

  1. Oddeľte si bielka od žĺtkov. Bielka vložte do chladničky, aby sa ochladili.
  2. Roztopte si maslo vo vodnom kúpeli a zmiešajte ho s obyčajným aj vanilkovým cukrom.

корнуэльский яблочный пирог в духовке

  1. Následne do masla prilejte žĺtka, smotanu a premiešajte.
  2. Pridajte cesto, prášok do pečiva a vymieste si cesto do jednotnej konzistencie.корнуэльский яблочный пирог это

 

  1. Vychladené bielka zľahka osoľte a vyšľahajte pomocou mixéra, kým nezískate pevné vrcholky.
  2. Vyšľahané bielka pridajte do cesta a dôkladne premiešajte. Práve to mu dodá potrebnú ľahkosť a vzdušnosť.

корнуэльский яблочный пирог с орехами

  1. Dno okrúhlej formy na pečenie s priemerom 23 cm vysteľte papierom na pečenie a okraje potrite maslom.
  2. Nalejte do nej cesto.
  3. Očistite si jablká a nakrájajte ich na tenšie mesiačiky. Poukladajte ich po celom povrchu cesta, vypuklou stranou nahor.

корнуэльский яблочный пирог с корицей

  1. Pečte pri teplote 180 stupňov po dobu 45-50 minút. To, či už je koláč hotový, si skontrolujete pomocou špáradla.
  2. Vrch koláča si môžete posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!

корнуэльский яблочный пирог

 

Back To Top