Slaný koláč so syrom a tvarohom je v ázijských krajinách receptom číslo jeden. Väčšinou ho pripravujú šikovné gazdinky miesením cesta, ktoré po čase vložia do pece a pečú. Našťastie, existuje spôsob, ako si túto pochúťku môžete pripraviť aj vy v klasickej rúre u vás doma. Neváhajte a pustite sa do prípravy!

Ingrediencie na cesto
- 320 g hladkej múky
- 250 ml kefíru
- 50 g masla
- 7 g sušeného droždia
- 1/2 ČL soli

Ingrediencie na plnku
- 200 g tvarohu alebo tvrdého syra
- 300 g byliniek (petržlen, kôpor, cviklové listy, šťavel)
- 100 g smotany
- 50 g masla
Postup
- V 125 ml kefíru si rozmiešajte sušené droždie. Múku a soľ preosejte do väčšej misy, pridajte zvyšný kefír, droždie (rozmiešané s kefírom) a roztopené maslo. Vymieste cesto, prikryte ho uterákom utierkou a nechajte 1,5-2 hodiny na teplom mieste. Cesto zdvojnásobí svoju veľkosť.

- Na náplň si dôkladne umyte bylinky, osušte a nakrájajte najemno. Tvaroh (alebo nastrúhaný syr) si zmiešajte s bylinkami a smotanou. Osoľte a okoreňte tesne pred tým, ako plnku nanesiete na cesto.

- Keď cesto dôjde, posypte si pracovnú dosku múkou a vytvarujte si z neho pomocou dlane placku s 1-1,5 cm hrúbkou. Do stredu naneste plnku.

- Konce cesta si prepojte a pomocou dlaní ho popritláčajte, aby vám opäť vznikol tvar placky.


- Do stredu cesta urobte dieru, vďaka ktorej bude para vychádzať na povrch.

- Pečte v rúre predhriatej na 200°С 15-20 minút. Po upečení potrite koláč roztopeným maslom. Hotovo!

Môžete ho konzumovať ako teplý, tak aj studený pretože je výborný v akomkoľvek stave.
zdroj:takprosto.cc