Tento neuveriteľne lahodný a chutný jablkový koláč s krupicou je neodmysliteľnou súčasťou bulharskej gastronómie. Ak vás prekvapila prítomnosť krupice v tomto recepte, verte, že výsledkom budete úprimne prekvapení.
Nič nepokazíte ani v prípade, že nie ste profesionálny pekár. Navyše, príprava dezertu vám nezaberie veľa času!
Potrebujete
- Hrnček múky
- Hrnček krupice
- Hrnček cukru
- Hrnček mlieka
- 1 a pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Citrónová šťava
- 5 stredne veľkých jabĺk
Postup
- Zmiešajte si suché ingrediencie: múku, krupicu, cukor a prášok do pečiva. Môžete pridať aj štipku soli.
- Jablká si nastrúhajte na hrubšie kúsky – použite strúhadlo alebo kuchynsky robot. Pokvapkajte ich šťavou z citróna, aby zbytočne nestmavli.
- Formu na pečenie vymastite maslom, následne na ňu nasypte 1/3 suchej zmesi a potom 1 vrstvu jabĺk. Potom znova suché cesto a vrstva jabĺk.
- Mali by vám vyjsť približne 3 vrstvy. Pred tým, ako koláč vložíte, rovnomerne ho polejte hrnčekom horúceho, takmer vriaceho mlieka.
- Poprepichujte ho pomocou špáradiel tak, aby všetky najneprístupnejšie miesta boli nasiaknuté mliekom. Rúru si nechajte predhriať na 180 stupňov a nechajte piecť približne 50-60 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!