V nasledujúcich receptoch sa presvedčíte o tom, že z tekvice si dokážete pripraviť plnohodnotné jedlá v podobe polievok, hlavného chodu ale aj dezertu!
Toto sú najneobvyklejšie a najchutnejšie jesenné varianty:
Tekvicovo-krémová polievka so šampiňónmi
Ingrediencie
- 250 g šampiňónov
- 1 menšia tekvica
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 pl smotany
- 1 sladká paprika
- 1 cibuľa
- 50 g syru
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Ošúpte si tekvicu nakrájajte ju na menšie kúsky a uvarte, kým nebude sčasti hotová.
- Papriku si nakrájajte na pásiky a cibuľu narežte na tenké polovičné krúžky.
- K týmto dvom ingredienciám pridajte najemno nasekaný cesnak a všetko osmažte na panvici.
- K zelenine následne pridajte polouvarenú tekvicu a smotanu. Počas dusenia pridajte soľ a korenie.
- Teraz si zeleninu zalejte vývarom, v ktorom sa varila tekvica. Všetko dôkladne rozmixujte pomocou ručného mixéra.
Tekvicové placky
Ingrediencie
- 1 menšia tekvica
- 2 vajcia
- Slnečnicový olej
- 160 g hladkej múky
- 230 mlieka
- Soľ a korenie
Postup
- Očistite si tekvicu, nakrájajte u na plátky a rozmixuje v mixéri.
- Vzniknutú kašu zmiešajte s múkou, vajcami a mliekom, pridajte soľ a korenie.
- Premiešajte cesto, kým nezískate homogénnu zmes a nechajte ho pár minút odstáť.
- Rozohrejte si panvicu a smažte na oleji po oboch stranách.
Pirohy s tekvicou
Ingrediencie
- 160 g hladkej múky
- 50 g smotany
- 200 g tekvicovej dužiny
- Slnečnicový olej
- 100 ml vody
- Soľ
Postup
- Tekvicu zbavte šupky a semiačok, zabaľte ju do alobalovej fólie a vložte do rúry na 10-15 minút.
- V miske si zamieste cesto: zmiešajte si múku s vodou, pridajte 1 čl slnečnicového oleja a posoľte.
- Všetko premiešajte a vložte do chladničky na pár hodín.
- Následne si z cesta vytvorte malé guľky, každú z nich vyvaľkajte a naplňte tekvicovou zmesou. Takto pripravené pirohy uzatvorte zo všetkých strán.
- Ak ich nebudete variť všetky, časť z nich si môžete uložiť do mrazničky.
- Varte ich 3 minúty, viac nie je potrebné. Môžete pridať aj slnečnicový olej, aby sa zbytočne nelepili.
Pilaf s tekvicou a mrkvou
Ingrediencie
- 500 g ryže
- 2 mrkvy
- 1 menšia tekvica
- Slnečnicový olej
- Rastlinný olej
- 2 cibule
- Soľ podľa chuti
Postup
- Najskôr si uvarte ryžu. Medzitým si očistite cibuľu a nakrájajte ju na kocky.
- Mrkvu si nastrúhajte na strúhadle na strednú veľkosť. Tekvicu očistite od šupky aj jadierok, nakrájajte ju na menšie kúsky a pridajte ich do vody s ryžou.
- Po piatich minútach tekvicu vyberte a nakrájajte na malé kúsky. Potom ju osmažte na panvici spolu s cibuľou a mrkvou.
- Po 10 minútach pridajte do zmesi aj uvarenú ryžu a soľ. Premiešajte a nechajte podusiť ešte 5-10 minút.
Tekvicové buchty
Ingrediencie
- 320 g múky
- 120 g tekvicového pyré
- 1 vajce
- 500 ml mlieka
- 2 pl cukru
- 1 čl sušeného droždia
- 50 g masla
- Soľ
Postup
- Do misky si nasypte múku, cukor a soľ. V zohriato mlieku si rozpustite droždie a pridajte ho k múke.
- Následne do zmesi pridajte tekvicové pyré, vajíčko a roztopené maslo.
- Všetko zmiešajte a vymieste cesto. Nechajte mu čas, aby nabralo na objeme.
- Potom z neho vytvarujte guľôčky a poukladajte ich na plech, ktorý ste predtým vymastili tukom alebo vystlali papierom na pečenie.
- Povrch cesta ešte potrite žĺtkom a pečte 40 minút pri teplote 180 stupňov.
Plnená tekvica
Ingrediencie
- 1 kg kuracích pŕs
- 1 stredne veľká tekvica
- 2-3 menšie cibule
- 3 zemiaky
- 1 veľká paradajka
- 1 väčšia mrkva
- 1 sladká paprika
- Rastlinný olej
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Osmažte si kocky kuracích pŕs. Medzitým sa pustite do tekvice.
- Zrežte z nej vrchnú časť a odstráňte dužinu. Steny tekvice by nemali byť príliš tenké. Potrite ich soľou a olejom.
- Očistite si mrkvu, cibuľu a zemiaky, nakrájajte ich na prúžky a pridajte ku kuraciemu mäsu.
- Následne do zmesi pridajte aj papriku a paradajku, nakrájané na menšie kúsky.
- Potom do mäsa pridajte dužinu s tekvice a obľúbené bylinky. Osoľte, okoreňte, premiešajte a takto pripravenú plnku vložte do tekvice.
- Tekvicu nakoniec vložte do rúry a nechajte piecť 1 a pol hodiny.
Tekvicovo-tvarohový dezert
Ingrediencie
- 500 g jemného tvarohu
- 800 g tekvice
- 5 vajec
- 25 g mletého maku
- 200 g cukru
- 100 g smotany
- 2 pl kukuričného škrobu
- Kôra z jedného citróna
Postup
- Dužinu z očistenej tekvice vložte do rúry a nechajte piecť pár minút, kým nezmäkne. 100 g dužiny si odložte na bok a zvyšnú časť pretlačte cez gázu.
- Následne ju rozmixujte v mixéru, pridajte k nej 70 g cukru, citrónovú kôru, 2 vajcia, 1 pl škrobu a všetko dôkladne premiešajte.
- Tvaroh si v mixéri zmiešajte so 100 g cukru. Pridajte 2 vajcia, lyžicu škrobu a mak.
- Dno formy na pečenie vysteľte papierom na pečenie, alebo ju potrite tukom a posypte malým množstvom múky. Následne na ňu ukladajte po 1 lyžici tvarohovej a tekvicovej zmesi – všetko robte striedavo.
- Postarajte sa o to, aby bola zmes vo forme rovnomerne nanesená.
- Pečte pri teplote 170 stupňov po dobu 40 minút.
- Medzitým si môžete pripraviť polevu: smotanu si zmiešajte so 100 g tekvicového pyré, 30 g cukru a 1 vajcom.
- Pripravený koláč polejte polevou a nechajte v rúre ešte ďalších 10 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!