Dedinský trik, ako upiecť chutný trdelník aj bez špeciálnej formy. Mama si myslela, že je zo Skalice

 

Milujeme trdelník, ale iba zriedkavo sme ho dodnes jedli. Nikdy som si nemyslel že aj doma sa dá upiecť, ale vždy ma to zaujímalo ako by sa to dalo. Tak som to raz skúsil, za chvíľu boli hotové a za pár minút boli preč…

Prísady / 3 porcie cesta

  • 25 dkg hladkej múky
  • 0,5 čl soli
  • 1,5 pl cukru
  • 2 bal van cukru
  • 1 vajce
  • 1,5 dl mlieka
  • 1 dkg
  • 2,5 dkg roztopeného masla
  • šťava z 1 citróna alebo aróma

Na Prípravu

  • 2,5 dkg roztopeného masla
  • 10 cukru
  • 5 dkg strúhaného kokosu
  • škorica podľa chuti
  • 5 dkg mletých orechov

 

Príprava

1.Cesto som pripravovala v rúre, v teplom mlieku necháme napučať droždie. Všetky suroviny na cesto vložíme do rúry a 150-160 stupňoch 10-15 minút do zlatista.

2.Cesto necháme 30 minút odležať.

3.Roztopeným maslom potrieme valce.

4.Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyváľkáme ju na 4-5 mm hrubý obdlžník. Pomocou krájača na pizzu narežeme 2 cm široké pásy.

5. Nájdeme klasický drevený valček, a na celý obmotáme alobal Obtočíme ich okolo valcov tak, aby medzi pásmi ostal malý voľný priestor (1-2 mm). Nakoniec obalené valce preváľkáme na doske, takto medzeri zmiznú.

6.Zvyšným maslom potrieme cesto a namočíme ich do kryštálového cukru. Poukladáme ich na plech vyložený pečiacím papierom.

7.Rúru si zapneme na gril, pečieme na strednom rošte pri otvorených dvierkách. Keď cukor začne hnednúť, pootočíme valčeky zakaždým. Po 8-10 min sa vytvorí na trdelníkoch chrumkavá karamelová vrstva. Neustále ich treba sledovať lebo cukor sa ľahko pripálí.

8.Hotové horúce trdelníky obaľujeme podľa chuti kokosom, škoricou alebo orechami, následne ich stiahneme z valčekov.

Toto množstvo stačí na 3 valčeky.

  • Teplota pečenia 250°C

 

zdroj foto:mimbazar.sk