Orchidea dlhú dobu nekvitla. Keď sa dozvedela príčinu, bola zdesená. Toto postihne 90% slovenských orchideí

Mnohí majitelia orchideí sa často čudujú, prečo rastlina nekvitne. Najčastejšou príčinou býva nesprávne staranie sa o rastlinu a v dôsledku toho vznik škodcov. Aby sa tomu zabránilo, je nutné sa pozrieť nepriateľovi do tváre. Poďme sa bližšie pozrieť na najbežnejších škodcov orchideí.

  
 škodcami orchideí a ako s nimi bojovať

Škodcovia orchideí

  1. Štítničky

Všimnúť si týchto škodcov je veľmi jednoduché: na rastline sa objavia nápadné hrbole, pod ktorým sa skrývajú zákerné štítničky. Živia sa šťavou orchideí a tým sa spomaľuje jej rast. Štítničky sa často objavujú pri vysokej teplote v miestnosti, kde sa nachádzajú orchideje.

škodcami orchideí a ako s nimi bojovať

Aby ste sa štítničiek zbavili, je potrebné izolovať chorú rastlinu od ostatných. Potom si zaobstarajte mäkkú zubnú kefku a pod tečúcou vodou očistíte listy od škodcov. V konečnej fáze použite insekticídy.

  1. Vošky

Vošky sú malý hmyz, ktorý tiež môžeme vidieť voľným okom. Tento škodca sa nachádza na spodnej časti mladých listov, kvetov a stoniek. Prítomnosť vošiek tiež možno rozoznať podľa lepivých zvyškov na rastline.

Rovnako ako štítničky, tak aj vošky vysávajú šťavu z rastliny a ničí jej bunky vstrekovaním toxických látok. Títo škodcovia sa často objavujú na rastlinke, ktorú nedostatočne polievali alebo postriekavali.

  škodcami orchideí a ako s nimi bojovať

Zbaviť sa vošiek pomôže mydlový roztok. Do 1l vody dajte kúsok mydla na dobu 5 minút. Vyšľahajte hustú penu, dávajte pozor na listy a kvety orchidey. Na konci tohto procesu je potrebné použiť insekticídy.

  1. Múčnatka

Tohto škodcu je tiež nemožné si nevšimnúť. Ľahko ho objavíte ako bielu mušku na substráte, koreňoch a na vnútornej strane listu rastliny. Najčastejšie sa múčnatky objavujú na rastlinách, ktoré sú oslabené a nakŕmené dusíkatými hnojivami.

 

Zbaviť sa múčnatky vám pomôže vatový tampón a mydlový roztok. Aby ste sa zbavili všetkých škodcov pomocou vatového tampónu, musíte na to použiť mydlovú vodu. Na konci procedúry je nutné ošetriť rastlinu substrátom a používať insekticídy. Tento proces zopakujte po dvoch týždňoch.

  1. Roztoče

Ak ste si všimli na rastlinke jemnú pavučinu, tak potom vašu rastlinku napadli roztoče. Najskôr musíte rastlinku očistiť mydlovou vodou. Je tiež potrebné, aby ste vyčistili miesto, kde sa orchidea nachádzala, kvetináč aj podložku pod kvetináč.

Potom musíte orchideu poriadne poliať a urobiť malý skleník, na rastlinku nasaďte celofánové vrecko (toto opatrenie treba vykonať len na tri dni). Zvýšená vlhkosť zabíja roztoče. V tomto okamihu je potrebné starostlivo sledovať orchideu, aby nezahynula vo vysokej teplote vo vnútri skleníka.

  1. Strapka

Zbaviť sa tohto škodcu je veľmi ťažké, pretože hmyz má krídla a môže sa presúvať z rastliny na rastlinu. Ich prítomnosť možno identifikovať pomocou zmeny farby listov, malých bodiek a čiarok na listoch.

Objavenie týchto škodcov je spojené s nízkou vlhkosťou v miestnosti, alebo od rastliny susedu, ktorá je nakazená týmto škodcom. Prvú vec, ktorú by mal majiteľ rastliny urobiť, je ju osprchovať pod teplou vodou.

Ďalej je nutné odstrániť pomocou nožníc všetky napadnuté časti plochy listov. V konečnej fáze ošetrite rastlinu insekticídom.

Dúfame, že sa vám podarí zbaviť sa týchto zákerných škodcov. Podeľte sa s priateľkami o praktické rady a taktiež zistite, ako možno z jednej rastliny urobiť ďalších 100.

zdroj:takprosto.cc

Back To Top