Pripravte si chutnú mierne pikantnú zmes pod názvom adžika, ktorú môžete použiť buď na hrianky, alebo do polievok, omáčok ale aj k pečenému mäsu. Využitie si nájde v nejednom obľúbenom recepte!
Ingrediencie
- 3 kg cukiet
- 500 g mrkvy
- 500 g sladkej papriky
- 5 hlaviek cesnaku
- 1,5 kg paradajok
- 2,5 pl soli
- 100 g cukru
- 2 pl mletej čili papričky
- 200 g slnečnicového oleja
- 100 ml octu (9%)
Príprava
Umyte si všetku zeleninu, vložte ju do mlynčeka na mäso (okrem cesnaku), pridajte soľ, cukor, korenie, olej a povarte to 35-40 minút. Pridajte prelisovaný (nasekaný) cesnak a povarte ďalších 5 minút. Pridajte ocot, povarte pár minút a hotovú zmes naplňte do zaváracích pohárov. Zatvorte ich, prikryte utierkou a počkajte, až kým úplne nevychladnú.
Mletie pomocou mixéra sa neodporúča – vznikne vám kaša, nie „kúsky“. Môžete to skonzumovať o 2 týždne, ale najlepšia chuť bude po 1 mesiaci.
Pre milovníkov pikantných pokrmov použite 6 hlávok cesnaku a takmer 2,5 lyžice mletých čili papričiek.
Zdroj: shponder.com