Recept: Cuketovo-paradajková zmes, ktorá si nájde využitie v rôznych vašich receptoch

Pripravte si chutnú mierne pikantnú zmes pod názvom adžika, ktorú môžete použiť buď na hrianky, alebo do polievok, omáčok ale aj k pečenému mäsu. Využitie si nájde v nejednom obľúbenom recepte!

Ingrediencie

  • 3 kg cukiet
  • 500 g mrkvy
  • 500 g sladkej papriky
  • 5 hlaviek cesnaku
  • 1,5 kg paradajok
  • 2,5 pl soli
  • 100 g cukru
  • 2 pl mletej čili papričky
  • 200 g slnečnicového oleja
  • 100 ml octu (9%)

Príprava

Umyte si všetku zeleninu, vložte ju do mlynčeka na mäso (okrem cesnaku), pridajte soľ, cukor, korenie, olej a povarte to 35-40 minút. Pridajte prelisovaný (nasekaný) cesnak a povarte ďalších 5 minút. Pridajte ocot, povarte pár minút a hotovú zmes naplňte do zaváracích pohárov. Zatvorte ich, prikryte utierkou a počkajte, až kým úplne nevychladnú.

Mletie pomocou mixéra sa neodporúča – vznikne vám kaša, nie „kúsky“. Môžete to skonzumovať o 2 týždne, ale najlepšia chuť bude po 1 mesiaci.

Pre milovníkov pikantných pokrmov použite 6 hlávok cesnaku a takmer 2,5 lyžice mletých čili papričiek.

 

Zdroj: shponder.com