6 receptov na povestné „super polievky“ ktoré sú rýchle a chutné. Niektoré recepty vás výjdu na pár eur

Toto je 6 najchutnejších polievok, na ktorých si pochutnáte nielen vy, ale aj vaši hostia!

Hrachová polievka s klobáskou a syrom

Ingrediencie:

  • 250 g hrachu
  • 3 ks zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 3-5 ks klobásy
  • 2 ks taveného syru
  • 1 ks mrkva
  • soľ a korenie
  • bylinky
  • rastlinný olej

Recept je určený na 3 litre vody

Postup

  1. Hrach si namočte do vody po dobu dvoch hodín, najlepšie na celú noc.
  2. Následne si do vriacej osolenej vody nasypte hrach, povarte 30 minút, pravidelne odstraňujte vzniknutú penu a pridajte zemiaky.
  3. Pripravte si zápražku: cibuľu nakrájajte najemno, mrkvu nastrúhajte na strúhadle (alebo nakrájajte úplne najemno. Obe ingrediencie si osmažte, keď budú hotové, pridajte klobásky nakrájané na kolieska.
  4. Túto zmes pridajte k hrachu a zemiakom. Nezabudnite na tavený syr, ktorý by sa mal úplne roztopiť. Polievku nakoniec posypte vašimi obľúbenými bylinkami.

Hrachová polievka s kuracím mäsom a hubami

Ingrediencie

  • 300 g kuracieho mäsa
  • 150 g húb (napríklad šampiňóny)
  • 130 g hrachu (vopred namočený cez noc vo vode)
  • 2 ks zemiakov
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 1 čl horčice
  • kurkuma – na okraj čajovej lyžičky (v prípade že chcete získať sýtejšiu žltú farbu, môžete aj viac)
  • rastlinný olej
  • soľ a korenie
  • bylinky podľa chuti

Postup

  1. Hrach spolu s kuracími prsiami vložíme do vriacej osolenej vody a necháme povariť 30 minút.
  2. Huby nakrájajte na menšie kúsky.
  3. Zemiaky nakrájajte na kocky a pridajte ich do polievky. Povarte 15 až 20 minút.
  4. Mrkvu si nastrúhajte alebo nakrájajte na kúsky a cibuľu si narežte na malé kocky.
  5. Mrkvu a cibuľu si následne osmažte na oleji počkajte, kým získajú tú správnu farbu, potom k ním pridajte huby a horčicu a nechajte podusiť na malom ohni približne 5 minút.
  6. Túto zmes pridajte do polievky spolu s kurkumou, soľou a korením.
  7. Takto pripravenú polievku nechajte povariť ešte ďalších 10 minút, potom ju vypnite a dajte chvíľu postáť mimo sporáka. Pri podávaní ju ozdobte čerstvými bylinkami.

Paradajková polievka s mäsovými knedličkami a cícerom

Ingrediencie

  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 230 g cíceru (najskôr ho nechajte namočený vo vode)
  • 3 ks zemiakov
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľká paprika
  • 2 pl paradajkovej pasty
  • rastlinný olej
  • soľ a korenie podľa chuti

Recept na 4 litre

Postup

  1. V osolenej vode si uvarte cícer až kým nebude celkom hotový.
  2. Z mletého mäsa si vytvarujte malé guľôčky a opatrne ich pridajte do hrnca k cíceru.
  3. Mrkvu a cibuľu si nakrájajte najemno a osmažte na malom množstve oleja.
  4. Pridajte k nim najemno nakrájanú papriku a cesnak spolu s paradajkovou pastou. Zakryte to pokrievkou a nechajte povariť približne 10 minút (priebežne to miešajte, aby sa vám nič nepripálilo).
  5. Pripravenú zmes pridajte k varenému cíceru a mäsovým guľôčkam. Nezabudnite ani na zemiaky ktoré si pred pridaním do polievky nastrúhajte na strúhadle.
  6. Osoľte, okoreňte a keď začne polievka vrieť, stíšte plameň na minimum, nechajte variť 20 minút, vypnite sporák a dajte jej ešte 10 minút na odpočinok.
  7. Pri podávaní posypte bylinkami.

Kuracia polievka s vaječnými palacinkami

Ingrediencie

  • 300 g kuracích pŕs
  • 3 vajcia
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • soľ a korenie
  • olej

Postup

  1. Najskôr si pripravte vývar z kuracích pŕs v osolenej vode, prsia si potom nakrájajte na malé kúsky a premiestnite ich naspäť do vývaru.
  2. Pridajte k nim zemiaky nakrájané na kocky.
  3. Mrkvu si nastrúhajte na hrubšie kúsky, cibuľu narežte na malé kocky a osmažte na oleji.
  4. Zmes následne pridajte do polievky a nechajte povariť 15 minút.
  5. Vajíčka si vyšľahajte s trochou soli a korenia. Z tejto zmesi si vyrobte palacinky (3 vajcia – 3 palacinky).
  6. Vaječné palacinky nechajte vychladnúť, nakrájajte si ich na pásiky a pridajte ich do polievky.
  7. Keď je polievka hotová, odstráňte ju z plameňa a dajte odstáť ďalších 10 minút.
  8. Posypte vašimi obľúbenými bylinkami a podávajte na stôl.

Fínska polievka s lososom a smotanou

Ingrediencie

  • 300 g polievkovej zmesi z lososa (hlavy, chvosty, trupy)
  • 300 g filé z lososa
  • 3 ks zemiakov
  • 1 mrkva
  • 2 cibule
  • 250 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie

Recept je určený na približne 3 litre

Postup

  1. Polievkovú zmes dajte variť do hrnca spolu s celou cibuľou, keď začne vrieť, pravidelne z nej odstraňujte vzniknutú penu.
  2. Polievkovú zmes následne odstráňte z vývaru.
  3. Vývar preceďte, vráťte ho na plameň, keď začne vrieť, pridajte do neho zemiaky narezané na malé kocky, cibuľu nakrájanú najemno a mrkvu.
  4. Keď začne opäť vrieť, pridajte nakrájaného lososa, soľ a korenie.
  5. Nechajte povariť 20 minút a v prípade potreby, nezabúdajte z polievky odstrániť penu.
  6. Na úplnom konci varenia prilejte smotanu, priveďte k varu, odstráňte z plameňa a nechajte odstáť ďalších 20 minút.

Šurpa z hovädzieho mäsa

Šurpa je orientálna, hustá a veľmi bohatá polievka, ktorú je najlepšie pripravovať v kotlíku.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzieho mäsa
  • 2 cibule
  • 3 paradajky bez šupky
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 papriky rôznej farby
  • 6-7 zemiakov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 čili papričku
  • 1 pl paradajkovej pasty
  • zelenina – petržlen, koriander
  • rastlinný olej
  • soľ a korenie

Recept je určený na 5 litrov

Postup

  1. Mäso si umyte, nakrájajte na stredne veľké kúsky a orestujte ho priamo v kotlíku (ak nemáte kotlík, môžete ho oddelene orestovať aj na panvici alebo v obyčajnom hrnci). Pripravte ho zo všetkých strán na silnom ohni, pridajte mrkvu nakrájanú na kolieska a cibuľu na polovičné krúžky. Všetko premiešajte a počkajte, kým zelenina zmäkne.
  2. Pridajte vodu a nechajte podusiť približne 1 hodinu.
  3. Medzitým si očistite zemiaky, ktoré spolu s paprikou a paradajkami nakrájate na väčšie kúsky. Pridáte ich do polievky, osolíte, okoreníte, pridáte paradajkovú pastu, nasekanú cesnak a celú alebo nakrájanú čili papričku.
  4. Teraz si kotlík alebo hrniec prikryte pokrievkou, teplotu znížte na minimum, aby polievka zľahka zovrela a nechajte povariť 1 hodinu.
  5. Po uplynutí času opatrne z polievky vyberte čili papričku, pridajte petržlenovú vňať či koriander a varte ďalších 5 minút.
  6. Tí, ktorí majú radi pikantnú chuť, si môžu do taniera pridať kúsok nakrájanej čili papričky a vrch polievky posypať bylinkami.
Back To Top