Z tekvice si môžete pripraviť obrovské množstvo jedál na rôzne spôsoby: polievky, kaše, prílohy, slané ale aj sladké koláče, lievance, džemy alebo aj kandizované tekvice.
Máme pre vás zaujímavý recept na tekvicu pečenú v rúre. Reč je o tradičnej arménskej hapame – tekvici plnenej ryžou, sušeným ovocím, orechmi a medom. Od nepamäti sa jednalo o povinné jedlo na emrénskych slávnostných stoloch. Ľudia to milovali natoľko, že o nej začali skladať piesne. Dodnes sa toto jedlo pripravuje na Nový rok, Veľkú noc, svadby, narodeniny, či iné väčšie slávnosti.
Arménska hapama
V minulosti bolo niekoľko spôsobov na prípravu tohto receptu. Plnku zhotovovali napríklad zo pšenice, mäsa a čerstvého ovocia. Najčastejším receptom je však ryža, sušené ovocie, orechy a med. Čo teda potrebujete na tento nezvyčajný recept?
Ingrediencie
- 1 tekvica
- 100 g ryže
- 1 hrsť sušených marhúľ
- 1 hrsť sušených sliviek
- 1 hrsť hrozienok
- 1 hrsť vlašských orechov
- 1 čl škorice
- 6 pl medu
- 100 g masla
(V prípade väčšej tekvice môžete použiť dvojnásobné množstvo).
Postup
- Umyte si tekvicu a zrežte jej vrch, dávajte pozor na symetriu.
- Pomocou lyžice vydlabte dužinu aj semienka – nevyhadzujte ich.
- Steny tekvice potrite 2 lyžicami medu.
- Uvarte si ryžu, no nie do úplnej hotovosti, aby sa mohla dokončiť vo vnútri tekvice.
- Uvarenú ryžu premiestnite do misky a pridajte k nej maslo (nechajte si menší kúsok masla aj na potretie vonkajšej strany tekvice). Počkajte, kým sa maslo roztopí, potom pridajte sušené marhule, slivky, hrozienka, vlašské orechy a škoricu.
- Do zmesi pridajte zvyšok medu a dôkladne ju premiešajte.
- Tekvicu následne naplňte zmesou ryže a sušeného ovocia. Zakryte ju „prikrývkou“, vonkajšiu stranu potrite maslom (vďaka tomu tekvica získa chutnú kôru) a vložte ju do rúry predhriatej na 220 stupňov. Nechajte piecť 1 hodinu.
- To, či je tekvica hotová, vyskúšate dotykom prsta. Mala by byť mäkká a mal by na nej ostať váš odtlačok prsta.
- Hapama je pripravená. Pred krájaním ju nechajte vychladnúť. Nakrájajte ju pozdĺž rebier, aby ste vytvorili dojem rozkvitnutej kvetiny. Takto môžete dať každému plátok tekvice.
Tekvica plnená pohánkou a kuracím mäsom
Ingrediencie
- 1 tekvica
- 300 g pohánky
- 500 g kuracieho mäsa
- 50 g sušených sliviek
- 50 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- čierne korenie, soľ, cukor podľa chuti
- rastlinný olej
Postup
- Odrežte si vrch tekvice a vyberte z nej semienka. Vnútorné steny zeleniny by mali mať hrúbku 1,5-2 cm, zvyšnú dužinu je možné hocikedy využiť.
- Steny tekvice potrite soľou a korením, ktoré obľubujete. Tekvicu vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a nechajte piecť 1 hodinu.
- Nakrájajte si cibuľu, dužinu z tekvice (vydlabanú) a mäso na stredne veľké kúsky.
- Uvarte pohánku, no nedoveďte ju k úplnej hotovosti.
- Vyberte tekvicu z rúry a nechajte ju chvíľu vychladnúť, aby ste s ňou mohli ľahšie pracovať.
- Cibuľu, mäso, dužinu a slivky osmažte na rastlinnom oleji. Všetko následne zmiešajte dokopy – plnka je hotová.
- Nakoniec plnku vložte do tekvice, na vrch položte strúčik cesnaku a kúsok masla. Tekvicu prikryte, vložte do rúry a nechajte piecť 20-30 minút pri 180 stupňoch. Prajeme vám dobrú chuť!
Podeľte sa o tieto zaujímavé recepty aj s vašimi priateľmi na Facebooku!