Tekvica ako ju nepoznáte: Skúste si pripraviť tieto neobyčajné recepty!

Z tekvice si môžete pripraviť obrovské množstvo jedál na rôzne spôsoby: polievky, kaše, prílohy, slané ale aj sladké koláče, lievance, džemy alebo aj kandizované tekvice.

Máme pre vás zaujímavý recept na tekvicu pečenú v rúre. Reč je o tradičnej arménskej hapame – tekvici plnenej ryžou, sušeným ovocím, orechmi a medom. Od nepamäti sa jednalo o povinné jedlo na emrénskych slávnostných stoloch. Ľudia to milovali natoľko, že o nej začali skladať piesne. Dodnes sa toto jedlo pripravuje na Nový rok, Veľkú noc, svadby, narodeniny, či iné väčšie slávnosti.

 

Arménska hapama

V minulosti bolo niekoľko spôsobov na prípravu tohto receptu. Plnku zhotovovali napríklad zo pšenice, mäsa a čerstvého ovocia. Najčastejším receptom je však ryža, sušené ovocie, orechy a med. Čo teda potrebujete na tento nezvyčajný recept?

Ingrediencie

  • 1 tekvica
  • 100 g ryže
  • 1 hrsť sušených marhúľ
  • 1 hrsť sušených sliviek
  • 1 hrsť hrozienok
  • 1 hrsť vlašských orechov
  • 1 čl škorice
  • 6 pl medu
  • 100 g masla

(V prípade väčšej tekvice môžete použiť dvojnásobné množstvo).

Postup

  1. Umyte si tekvicu a zrežte jej vrch, dávajte pozor na symetriu.тыква запеченная в духовке с сахаром
  2. Pomocou lyžice vydlabte dužinu aj semienka – nevyhadzujte ich.
  3. Steny tekvice potrite 2 lyžicami medu.
  4. Uvarte si ryžu, no nie do úplnej hotovosti, aby sa mohla dokončiť vo vnútri tekvice.
  5. Uvarenú ryžu premiestnite do misky a pridajte k nej maslo (nechajte si menší kúsok masla aj na potretie vonkajšej strany tekvice). Počkajte, kým sa maslo roztopí, potom pridajte sušené marhule, slivky, hrozienka, vlašské orechy a škoricu.каша в тыкве в духовке
  6. Do zmesi pridajte zvyšok medu a dôkladne ju premiešajte.
  7. Tekvicu následne naplňte zmesou ryže a sušeného ovocia. Zakryte ju „prikrývkou“, vonkajšiu stranu potrite maslom (vďaka tomu tekvica získa chutnú kôru) a vložte ju do rúry predhriatej na 220 stupňov. Nechajte piecť 1 hodinu.
  8. To, či je tekvica hotová, vyskúšate dotykom prsta. Mala by byť mäkká a mal by na nej ostať váš odtlačok prsta.
  9. Hapama je pripravená. Pred krájaním ju nechajte vychladnúť. Nakrájajte ju pozdĺž rebier, aby ste vytvorili dojem rozkvitnutej kvetiny. Takto môžete dať každému plátok tekvice.сладкая рисовая каша в тыквехапама рецепт в духовке

Tekvica plnená pohánkou a kuracím mäsom

Ingrediencie

  • 1 tekvica
  • 300 g pohánky
  • 500 g kuracieho mäsa
  • 50 g sušených sliviek
  • 50 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • čierne korenie, soľ, cukor podľa chuti
  • rastlinný olej

Postup

  1. Odrežte si vrch tekvice a vyberte z nej semienka. Vnútorné steny zeleniny by mali mať hrúbku 1,5-2 cm, zvyšnú dužinu je možné hocikedy využiť.хапама в духовке
  2. Steny tekvice potrite soľou a korením, ktoré obľubujete. Tekvicu vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a nechajte piecť 1 hodinu.
  3. Nakrájajte si cibuľu, dužinu z tekvice (vydlabanú) a mäso na stredne veľké kúsky.
  4. Uvarte pohánku, no nedoveďte ju k úplnej hotovosti.
  5. Vyberte tekvicu z rúry a nechajte ju chvíľu vychladnúť, aby ste s ňou mohli ľahšie pracovať.
  6. Cibuľu, mäso, dužinu a slivky osmažte na rastlinnom oleji. Všetko následne zmiešajte dokopy – plnka je hotová.хапама из тыквы
  7. Nakoniec plnku vložte do tekvice, na vrch položte strúčik cesnaku a kúsok masla. Tekvicu prikryte, vložte do rúry a nechajte piecť 20-30 minút pri 180 stupňoch. Prajeme vám dobrú chuť!хапама тыква фаршированная рецепт

Podeľte sa o tieto zaujímavé recepty aj s vašimi priateľmi na Facebooku!