Vďaka tomuto triku budú uhorky chrumkavém a chutné. Nemusíte nič variť a ani ich sterilizovať

Nedávno som bola pozvaná spolu s mojím manželom na nezvyčajnú svadbu. Neobvyklá bola v tom, pretože sa konala na vidieku. Pre mňa, ako obyvateľku veľkomesta to bola obrovská rarita. Bolo to však krásne, plné radosti a prekvapení. Samotná hostina bola plná rôznych lahodných jedál, no mňa zaujalo predjedlo, kvôli ktorému som si chcela vypýtať recept od ženíchovej mamičky.

„Svadobné“ uhorky bez octu si pripravíte v priebehu niekoľkých minút. Nepotrebujete ich sterilizovať a stačí vám k tomu obyčajná voda zo studne. Ich chuť bude menej slaná, na druhej strane si môžete vychutnať neodolateľnú vôňu a skvelú chrumkavosť.

огурцы на зиму без стерилизации

Po tom, čo som tento recept vyskúšala už zopárkrát, spolu s mojou mamou sme ho o niečo vylepšili. 5-litrové nádoby naplníme uhorkami a vodou a necháme odstáť aspoň 1 deň. Pred odchodom z vidieka si ich vezmeme a po príchode domov do mesta ich uzatvoríme do nádob. 

Množstvo ingrediencií je určené na jednu trojlitrovú nádobu uhoriek. V prípade, že použijete päťlitrovú, množstvo by sa malo zdvojnásobiť.

огурцы на зиму без стерилизации

Potrebujete

  • 2 kg uhoriek
  • 100 g soli
  • 1 l vody
  • 3 ks kôpru
  • 1 hlávka cesnaku
  • 4 ks čierneho korenia
  • 3 ks nového korenia
  • 2 ks bobkových listov
  • 1 čl mletého horčicového prášku
  • ¼ 1 čili papričky
  • 1 ks chrenového listu
  • 2 ks višňových listov
  • 2 ks listov čiernej ríbezle
  • 2 ks dubových listov

uhorky na zimu bez sterilizácie

Postup

  1. Uhorky si umyte pomocou kartáča a nemočte ich na pár hodín do studenej vody. Namáčanie je skvelý spôsob, ako uhorkám pridať požadovanú chrumkavosť. Konce uhoriek si môžete podľa potreby odrezať.
  2. Nádobu umyte, nie je potrebné ju sterilizovať.
  3. Opláchnite si kôpor, listy chrenu, višne, ríbezle a duba so studenou vodou a očistite si cesnak.
  4. Polovicu listov, papričku, cesnak a korenie uložte na dno nádoby. Na nich následne poukladajte uhorky. uhorky na zimu bez sterilizácie  
  5. Zohrejte si v hrnci vodu a pridajte do nej soľ.
  6. Týmto rôsolom zalejte uhorky a zvyšné listy poukladajte na vrch. Nádobu nakoniec zatvorte vekom.
  7. Ak si chcete pripraviť nakladané uhorky za studena, nechajte ich v soľnom náleve po dobu 5 dní. Potom rôsol vylejte (korenie a listy nevyhadzujte), uhorky umyte od bieleho povlaku a zalejte ich čistou studenou vodou. O mesiac neskôr budú pripravené na konzumáciu.
  8. „Svadobné“ uhorky nechajte naložené v náleve po dobu 2 dní.
  9. Po 2 dňoch soľný roztok vylejte, odstráňte cesnak aj listy a uhorky dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. uhorky na zimu bez sterilizácie
  10. Soľný roztok preceďte cez gázu, nechajte zovrieť v hrnci a odstráňte z neho prebytočnú penu.
  11. Do čistých, sterilizovaných nádob vložte opláchnuté uhorky, trochu čerstvého kôpru a cesnaku (voliteľný), všetko zalejte vriacim rôsolom. Nakoniec nádoby uzatvorte pomocou kovových uzáverov. 
  12. Nádoby s uhorkami prevrátime nadol a v tejto polohe ich necháme odpočívať po dobu 24 hodín.
  13. Pre dlhodobé skladovanie umiestnite nádoby na chladné miesto.

„Svadobné“ uhorky by po čase nadobudnúť zakalený roztok. Ak sa na ňom vyskytne biely povlak, nebojte sa, uhorkám sa nič nestalo. Ide o kyselinu mliečnu, prírodnú konzervačnú látku, vďaka ktorej uhorky dlhšie vydržia. Nie je nutné sa ho okamžite zbavovať, preto stačí, ak uhorky pred konzumáciou opláchnete vo vode. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj:takprosto.cc

Back To Top