Polievka je také jedlo, ktoré sa objavuje denne na našom stole, pretože je dôležitá pre náš organizmus. Polievku môžeme mať na obed alebo na večeru, lebo je výdatná a hydratuje organizmus. Dnes vám predstavíme 3 také recepty na chutné polievky, ktoré sa jednoducho pripravujú a sú vynikajúce!
- Polievka s kuriatkami.
- 15-20 ks húb kuriatok
- 1 mrkva
- 2 cibule
- 2-3 zemiaky
- 2,5 l vody
- 250 g kyslej smotany
- soľ podľa chuti
Príprava:
Kuriatka očistíme, umyjeme a dáme variť na hodinu. Kým sa varí opražíme si nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu na horúcom oleji. Keď sa huby uvaria, nakrájáme ich a pridáme k cibuli a mrkve a restujeme niekoľko minút. Podlejeme vodou, ochutíme soľou a pridáme nadrobno nakrájané zemiaky. Varíme kým sa zemiaky neuvaria. Pridáme smotanu a zamiešáme.
- Polievka z kyslej kapusty s údenou dobrotou.
- 300 g kyslej kapusty so šťavou
- 30 g slaniny (oravskej)
- 1 cibuľa
- 200 g údeného mäsa
- 1 Pl paradajkového pretlaku
- soľ
- korenie podľa chuti
- červená paprika podľa chuti
Príprava:
Slaninu nakrájáme nadrobno a opečieme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Vodu na polievku dáme variť, pridáme kapustu spolu so šťavou. Pridáme aj mäso, soľ, pretlak a korenie. Varíme 30 minút, za tento čas kapusta zmäkne. Podáváme horúce.
- Rybacia polievka trochu inak.
Prísady:
- 170 g filé z lososa
- 500 ml vody
- 2 Pl na krúžky nakrájaných čierných olív
- 2 Pl na krúžky nakrájaných zelených olív
- 1 ks kyslej uhorky
- 1 Pl kapary
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 mrkva
- 2-3 Pl oleja
- 1 pl paradajkového pretlaku
- štipka mletej rasce
- 1 čl sušeného zeleru
- 1 bobkový list
- soľ
- čierné korenie podľa chuti
Príprava:
Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu umyjeme, očistíme a nastrúhame. Cesnak a cibuľu opražíme, pridáme nastrúhanú mrkvu a pomiešáme. Pridáme olivy, kapary, nakrájanú uhorku a pretlak, povaríme 1 minútu. Podlejeme vodou, uvedieme do varu, pridáme soľ, korenie, rascu, bobkový list, zeler a filé s lososa. Polievku varíme ešte niekoľko minút. Podávame s citrónom.
Dobrú chuť!