5 skvelých jesenných polievok, ktoré vám dodajú sily a nabudia vás energiou. Recepty sú úžasné a ľahké

Polievky spĺňajú všetky pozitívne vlastnosti, a preto ich milujú ľudia po celom svete. Dobrá polievka zasýti a zahreje, môže sa podávať aj ako ľahká večera. Pripravte si doma týchto päť základných polievok.

Polievka s kuracím mäsom a krutónmi

150 g šošovice
2 litre vody
200 g zemiakov
1 cibuľa
1 mrkva
1 sladká paprika
200 g kuracieho mäsa
50 ml smotany
50 gramov krutónov
1 polievková lyžica rastlinného oleja
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
50 g byliniek
1 strúčik cesnaku
Príprava

recept na zimnú polievku

Opláchnite šošovicu, zalejte ju vodou a nechajte ju variť.

Nakrájajte zemiaky a dajte ich do hrnca k šošovici.

Nakrájajte cibuľu, mrkvu, papriku a cesnak, všetko pridajte do hrnca.

Nakrájajte kuracie mäso na kúsky, orestujte na panvici na rastlinnom oleji.

Akonáhle sa zelenina uvarí, pridajte korenie a polievku rozmixujte.

Pridajte smotanu a premiešajte.

Podávajte s kuracím mäsom a krutónmi.

Hubová polievka s cestovinami

recept na zimnú polievku

100 g sušených húb
1 cibuľa
1 mrkva
200 g kuracích stehien
150 gramov cestovín
1 polievková lyžica. rastlinného oleja
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
50 g byliniek
Príprava

Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte 2 hodiny. Potom umyte huby a zalejte ich vriacou vodou na 30 minút.

Cibuľu rozkrojte, jednu časť nakrájajte, druhú ponechajte na vývar.

Olúpte mrkvu a nakrájajte ju.

Pripravte vývar z dvoch kuracích stehien, mrkvy a polovičný cibule.

Mäso a zeleninu nakrájajte a pridajte späť.

Kouba nakrájajte a osmažte je v oleji s nakrájanou cibuľou.

Pridajte huby a cibuľu do vývaru, priveďte do varu, pridajte zeleninu a korenie. Varte 15 minút.

Podávajte s chlebom, alebo krutóny.

Kuracie polievka so zeleninou a smotanou

recept na zimnú polievku

2,5 litra kuracieho vývaru
200 g zemiakov
1 mrkva
200 g kukuričného škrobu
200 ml smotany
50 g byliniek
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
Príprava

Pripravte kurací vývar, vyberte z neho mäso, nakrájajte na malé kúsky a vráťte ho späť do hrnca.

Zemiaky nakrájajte na kocky a mrkvu na kolieska. Potom jemne nakrájajte zeleninu.

Pridajte zeleninu a kukuričný škrob do vývaru. Varte 20-25 minút.

Na konci varenia pridajte smotanu, korenie, nakrájanú zeleninu a nakrájané mäso.

Podávajte polievku s chlebom alebo krutónmi.

Kuracia polievka s rezancami a zeleninou

recept na zimnú polievku

2 litre vody
200 g kuracích stehien
150 g cestovín
1 cibuľa
2 bobkové listy
1 mrkva
200 g zemiakov
1 koreň petržlenu
50 g nasekanej petržlenovej vňate
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
1/2 lyžičky suchých bylín
Príprava

Zalejte kuracie stehná vodou a priveďte do varu.

Pridajte cibuľu, bobkový list a varte vývar 1 hodinu.

Vytiahnite cibuľu a bobkový list z hrnca.

Nakrájajte mrkvu a petržlen.

Zemiaky nakrájajte na malé kocky.

Pridajte do vývaru zemiaky, cibuľu, mrkvu, korenie a byliny.

Priveďte polievku k varu a varte na nízkej teplote po dobu 15 minút.

Vytiahnite kuracie stehná z hrnca, oddeľte mäso a vložte späť do vývaru.

Pridajte rezance a varte polievku ďalších 15 minút.

Podávajte polievku a pridajte trochu byliniek.

Polievka s mäsom a zeleninou

recept na zimnú polievku

450 gramov mäsa (bravčové, hovädzie)
1 cibuľa
2 polievková lyžica. rastlinného oleja
1 mrkva
100 g fazule
100 g kapusty
200 g zemiakov
4 polievkové lyžice. paradajkovej pasty
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
Príprava

Cibuľu nakrájajte a osmažte na panvici v oleji.

Mäso nakrájajte na kocky a orestujte 5 minút s cibuľou na panvici.

Nalejte vodu do hrnca a pridajte mäso s cibuľou.

Varte vývar 1 hodinu.

Pridajte nakrájanú zeleninu.

Pridajte fazuľu, kapustu, mrkvu, zemiaky, paradajkovú pastu a varte do zmäknutia zeleniny.