Nemôžeme sa nabažiť s jablkovými sladkosťami, takže naša žemľovka je veľmi obľúbená. Ak chcete pripraviť niečo naozaj chutné, skúste toto! Neoľutujete to!
Potrebujeme:
1/2 kg suchých koláčov,
• 8 dl mlieka,
• 8 vajec,
• 20 dkg cukru,
• 5 stredných jabĺk,
• 2 čajové lyžičky škorice,
• 10 cukru,
• málo masla,
• 2 lyžice marhule.
Príprava:
Nakrájam na kocky pol kila suchého koláča a zavarím ho do 8 dl mlieka. Oddelím 8 vajec. Žĺtky vytrepem do peny, pridám 20 dkg cukru. Zmiešam ho s koláčmi pripravenými v mlieku. Päť stredných jabĺk olúpem, vykrojím stredy, trošku udusím s dvoma čajovými lyričkami škorice a 10 dkg cukru. Vymixujem vaječné bielka.
Keď sú už takmer úplne tvrdé, pridám 2 lyžice marhuľového džemu a vymiešam na tvrdú penu. Sklenenú misku vymastím a vlejem do nej polovicu koláča, na to položím udusené jablku, potom ďalšiu polovicu koláča, natriem marhuľovým džemom a pečiem 20 minút v rúre pri 180 stupňoch. Potom na vrch nalejem vaječné bielka vymixované s marhuľovým džemom a za 10 minút je koláč hotový. Vtedy je dobrý, keď jeho vrch je pekný červený.
Recept od Baranyai Vivien