Makovo hruškový lekvár je ozajstná pochúťka. Nevšedná kombinácia, ktorá očarí každého.Treba z nej urobiť väčšiu dávku aby zostalo aj na zimu.
Prísady:
- 500 očistených hrušiek
- 150 g cukru
- ½ citróna
- 1 Pl maku
Hrušky umyjeme, očistíme a odstráníme jadierka. Nakrájame a vložíme do hrnca. Posypeme cukrom polejeme šťavou s citróna a necháme takto stáť dve hodiny aby pustilo šťavu. Varíme namiernom ohni za stálého miešania 20 minút. Polovicu odoberieme a rozmixujeme, vrátíme do hrnca . Mak opražíme v suchom hrnci a nasypeme na hrušky. Varíme ďalšiu pol hodinu kým nám lekvár nezhustne. Naplníme ich do sterilizovaných fliaš, uzavrieme a položíme ich hore dnom na teplé miesto kým nevychladnú. Dobrú chuť!