Ukážeme vám ako sa starať o orchideu aby mala veľa kvetov a dlhé roky skrášľovala náš domov!

Orchidea je ten kvet ktorý sa vkradne do sŕdc dokonca aj do mužských. Mnohý ju považujú za kráľovnú kvetov, nepatrí medzi najlacnejšie kvety ale napriek tomu je najhľadanejšia.

Starostlivosť o ňu je rozdielna ako pri ostatných izbových rastlinách, ale ak je o ňu dobre postarané dlho budeš môcť obdivovať jeho krásné kvety.

Nie je jedno do akého črepníka ju zasadíš

Väčšinou sa orchidei predávajú v priehľadnom črepníku, pretože táto rastlina potrebuje veľa svetla. Rastie oveľa rýchlejšie ak jej korene nie sú v tme. Takže ak ju chceš presadiť tak jej vyber priehľadný črepník.

Nie je jedno aká je teplota

Orchide má rada teplo, najlepšie pre ňu je miestnosť kde je 23-24°C . Je dôležité aby túto teplotu mala vždy zabezpečenú aj v zimných mesiacoch.

Silné svetlo jej neprospieva

Orchidea potrebuje síce veľa svetla ale položiť do okna sa neoporúča, lebo silné slnečné lúče poškodzujú kvety. Držte na svetlom mieste ale nie na priamom slnku.

Ak nekvitne

  • zapečte pre ňu rozdielnú teplotu. Večer ju položte do miestnosti kde je 15°C a ráno vrátte na miesto.
  • Postriekajte listy a okolie kvetov vlažnou vodou, rastlina potrebuje vlhký vzduch. Riešením je aj nádoba z teplou vodou položená vedľa rastliny, ktorá sa postupne môže odparovať.
  • Na 5 dní ju položte na chladné tmavé miesto a potom ju vrátte na svoje stálé miesto. O tri týždne vám začne kvitnúť.

Ak orchidea nekvitne a má zdravé listy aj korene tak je ešte vo vývine. V tejto fáze ju netreba nútiť ku kvitnutiu, treba počkať kým sa samo pripravý na kvitnutie. Ak je rastlina príliš mladá ešte nevie kvitnúť.

Back To Top