Ukázalo sa, že proces starnutia začína pri nohách a odtiaľ postupuje smerom nahor. Tajomstvo mladosti však bolo nájdené!

V starovekej Číne sa pozorovalo, že nohy začali starnúť a potom nasledovali zvyšok tela. Koniec koncov, máme na nohách veľa nervových zakončení ako reflexné oblasti. Slová týchto starých múdrych si zaslúžia pozornosť, pretože práve oni položili základy modernej medicíny a kozmetiky.

Redakčný tím Chillin.sk teraz poskytuje niekoľko užitočných rád, s ktorými môžeme udržať naše telo v mladom a dobrom stave.

Zdravé nohy

Ak vznikne problém s nohami, keď ráno po prebudení cítime bolesť a obtiažnosť, je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Pravdepodobne tí odporučia, aby sme si dávali na nohy obklad z lekárskej žlče. K tomu je potrebné, aby sme namočili kúsok tkaniny, alebo uterák do žlče, zabili nohu alebo nohy do nej a na vrch dali polyetylénovú fóliu, pod ktorú sme si obliekli vlnené ponožky a na vrchu necháme tento teplý obklad.

Toto sa však musí robiť s opatrnosťou, pretože žlč zanecháva stopy na nohách. Ráno ju treba zmyť. Tento teplý obklad môžeme používať každý druhý deň.

Pre zdravé chodidlo je najdôležitejšia kvalita a komfort obuvi. Nechceme povedať, že by ste sa mali vzdať vysokých podpätkov, ale topánok s plochou podrážkou. Pre každého človeka existuje ideálny strih obuvi, ktorú si musíte vybrať, keď kupujete topánky. Je dôležité, aby noha bola dobre vetraná, a aby bolo pohodlné chodiť v  konkrétnej obuvi.

Nezabudnite stráviť aspoň 10 minút denne naboso. V ideálnom prípade by ste mali chodiť ráno v čerstvej tráve, ale ak nemáte takúto príležitosť, aj podlaha je vhodná pre chodenie naboso. Môžete si tak tiež zakúpiť malý, kameňmi vykladaný masážny koberec. Stimuluje vaše chodidlá, znižuje ich únavu a má dobrú prevenciu pred rôznymi chorobami.

Je tiež dôležité venovať čas chôdze na prstoch, potom na pätách, potom na celých chodidlách a potom tiež s predkom našich nôh. Toto je veľmi užitočné pre ranné cvičenia, pretože týmito cvikmi posilňujeme svaly a kosti nohy, pomáhame zlepšovať prietok krvi a tým zlepšujeme fungovanie našich vnútorných orgánov.

Jedným z najužitočnejších spôsobov, ako udržať nohy zdravé, je masáž chodidiel. Existuje niekoľko typov. Podľa odborníkov na päte sa nachádza špeciálny bod, tzv. Yongquan, ktorý si zaslúži zvláštnu pozornosť.

Masáž nôh pre stále mladé nohy:

1. Suchá masáž na Yongquan bod

Jednoducho stláčajte tento bod dvadsaťkrát za sebou na oboch nohách tak silno, že nebudete cítiť už bolesť. Túto masáž môžete vykonávať ráno a večer. Táto masáž podporuje lepší prietok krvi a uvoľňuje svaly nôh.

 

2. Mokrá masáž na Yongquan bod

Nalejte vodu do lavóra s teplotou približne 38-40 stupňov. Vložte nohy a počkajte, kým nebudú červené. Potom pomocou palcov tlačte Yongquan bod 80 krát s palcom. Na konci masáže trite po dobu troch minút. Úžasný účinok tejto masáže pocítite už hneď na prvýkrát.

3. Keď mate problém s videním…

Ak máte problémy s videním, čínski mudrci radia, že musíte jemne pobúchať drevenou paličkou počas dobu piatich minút druhý a stredný prst na nohy, lebo tu je reflexná zóna, ktorá súvisí s očami. A áno, môžete vykonať túto procedúre aj ako prevenciu, veď s vekom každému pribúda problém s videním.

Jemné pobúchanie chodidla

Znie to zvláštne, ale už teraz môžete začať s touto procedúrou. Môžete použiť gumové alebo bežné kladivo, valček alebo dokonca fľašu. Dôležitou vecou je mierne pobúchanie pokožky tesne pod prstami.
Po chvíli budete mať pocit, že vaše telo zahrieva príjemné teplo, ktoré vás naplní komfortom. Táto metóda sa považuje za jednu z najúčinnejších v podpore krvného obehu nohy a celého tela.

Pamätajte: Pohyb je samotným životom. Choďte veľa pešo, ale nechajte taktiež odpočívať nohy, a použite aj masáž nôh. Ak venujete náležitú pozornosť vášmu zdraviu, môžete sa vyhnúť veľkej časti stareckých ochorení, takže vám neprinesú žiadne nepríjemné pocity. Nezabudnite zdieľať tieto užitočné tipy na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi a známymi!

Back To Top