Môj sused nakupuje škrob priam na tony. Keď som sa dozvedela, že na čo ho používa, vypratala som jednu poličku, ktorá je len pre škrob!

Ak sa vás spýtam, ktorá je tá potravina, bez ktorej si nedokážete predstaviť 60% potravín, čo by ňou bolo? Keď sme túto otázku položili ako experiment v našom redakcii, dostali sme rôzne odpovede. Väčšina respondentov označila zemiaky. Prekvapujúce, že? Je to možné. Zo zemiakov máme škrob …

Dnes je tento prášok bez chuti používaný v mnohých oblastiach. Použijete ho na zahustenie omáčok, polievok a cesta. Ovocná huspenina bez škrobu? Lekári potvrdili, že zemiakový škrob má pozitívny účinok na gastrointestinálny trakt. Mnohých to prekvapuje, ale je faktom, že tento výrobok sa používa aj v kozmetickom priemysle. Jedným slovom nestojí za to podceňovať potenciál škrobu. Dnes vám dokážeme, že sa nemusí používať iba v potravinárskom priemysle.

 

1. Starostlivosť o pleť

Urobte si domácu masku na mastnú pleť. Zmiešajte polovicu pohára vlažnej vody a 2 lyžice škrobu a troška hydratačného krému. Naneste krém na tvár a nechajte 20 minút. Opláchnite veľkým množstvom vody. Urobte sú túto masku trikrát za týždeň. 

2. Čistenie okna

Hlavnou zložkou čistiaceho prostriedku je škrob, plus 1 pohár octu, polovica citrónovej šťavy, 1 pohár vody a 2 polievkové lyžice škrobu. Zmiešajte ingrediencie a nalejte do dávkovača a umyte ním okno. 

 3. Na čistenie striebra

Strieborné veci sa zvyčajne ťažko čistia. Domáca pasta na báze škrobu uľahčuje túto prácu. Zmiešajte 4 polievkové lyžice škrobu s ½ dcl vody. Na utieranie striebra použite utierku a počkajte, kým vyschne. 

4. Na odstránenie mastných fľakov

Ak sa poťah na nábytok alebo látka znečistila mastnotou, použite škrob. Pripravte si špeciálnu čistiacu zmes s 1/2 dcl mlieka a 4 lyžicami škrobu. Miešajte, kým nedosiahne uzlinu, aplikujte na škvrnu a nechajte pôsobiť cez noc. Keď je pasta suchá, odstráňte ju. Ak takto vyčistíte poťah na nábytok, môžete ho povysávať. 

5. Odstránenie nepríjemného zápachu

Ak sa chcete zbaviť rýchlo nepríjemných pachov z topánok bez toho, aby ste si kupovali drahý produkt, vsypte škrob do topánky a nechajte pôsobiť cez noc. Škrob môže byť odstránený ráno pomocou vysávača. Výsledok je výborný! 

6. Uľahčenie žehlenia

Ak neradi žehlíte, jednoducho premiešajte 2 poháre vody s jednou lyžičkou škrobu. Naplňte túto zmes do dávkovača a rozstriekajte ju po šatoch pred žehlením.. 

7. Odstránenie plesne z kníh

Pokropte knihy s malým množstvom škrobu. Nielen neutralizuje vlhkosť, ale tiež eliminuje nepríjemné pachy z plesne. 

8. Čistenie šiat

Čistí lepšie ako špeciálne čistiace prostriedky. Vezmite si nylonové vrecko a vložte ho  do odevu, ktorý chcete vyčistiť, nalejte do vrecka 2 šálky škrobu. Na vrecúško urobte uzol a niekoľkokrát ho pretrepte. Keď je škrob rovnomerne rozložený na oblečenie, nechajte ho pôsobiť cez noc. Pozrite sa na druhý deň, a neuveriteľné! Vaše oblečenie bude nádherne čisté. 

9. Na uvoľnenie uzla

Urobili ste príliš tesný uzol? Posypeme ho malým množstvom škrobu. Ľahšie ho dostanete  vyuzlíte a stratíte omnoho menej času s jeho odstránením. 

10. Čistenie čalúnenia

Aby náš nábytok vyzeral ako nový, musí byť pravidelne čistený. Na čistenie premiešajte 1 šálku vody a jednu lyžicu škrobu. Touto zmesou jednoducho utrite vaše čalúnenie.

 

Ako môžete vidieť, škrob je naozaj jedným veľkým prekvapením. Od dneška ho môžete používať nielen pri varení, ale aj v každodennom živote. Všakže máme pravdu, ak tvrdíme, že odteraz ho budete kupovať vo väčšom množstve?