To čo skoro každý pokazí: takto presádzaj orchideu, aby ti prežila a mala dvojnásobnú úrodu kvetov!

Čoraz viac ľudí pestuje doma orchidei, vďaka tomu, že  je taká rôznorodá a pestrofarebná. Jej prítomnosť skrášlí každý domov, v Nemecku nieje taký dom kde by nebola orchidea, ten kto ju nemá, ju dostane ako dar od priateľov.

Orchidea potrebuje dôkladnú starostlivosť, teraz si povieme ako presádzať tieto rastliny. Presádzame ju len vtedy ak má aspoň 3 listy a 3-4 korene, z ktorých 2 už dosiahli 5 centimetrovú dĺžku. Nový výhonok odrežeme asi 2-3 cm od hlavnej stonky a hneď ju presadíme do druhého črepníka. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov

Existuje aj inteligentnejší spôsob:

V tomto prípade presádzame hned pri objavení prvých koreňov. Keď sa objavia prvé korene, tie budú pravdepodobne rásť nahor a listy budú zohnuté nadol kôly ich váhe. Vtedy sa snažme zohnúť tak stonku, aby rástla spolu s koreňmi nadol a zoberme nový črepníka položme pod stonku. Len vtedy oddeľme od hlavnej rastliny ak už v novom črepníku máme dostatok koreňov cca 6-7 a sú dostatočné silné. Ak máme dosť trpezlivosti, môžeme počkať aj na to kým spoj medzi dvoma rastlinami vyschne, takto si môžeme byť istý že nová rastlina už nepotrebuje viac hlavnú rastlinu.

Netrápte sa ak vaša rastlina nebude dokonale rovná, aj v 30° uhle je pekná a keď si zvykne na nové miesto sama si nájde vhodnú polohu. Polievame ju ako ostatné dospelé rastliny ale niekedy neuškodí priliať kúsok viac. Výhoda tohto presádzania je že nové výhonky nájdu skorej svoje miesto a budú životaschopnejšie ako pri prvom spôsobe.