Ochráň svoju záhradu žihľavou, je to lacný všeliek. Takto sa stane z neho postrek!

Žihľava je dlho známa liečivá rastlina, ktorá sa používa na mnohé zdravotné problémy až dodnes, okrem toho má dobré využitie aj pre ochranu rastlín. Pravdepodobne sa ešte nikto nestretol so žihľavou na ktorej by boli vošky alebo by mala nejaké plesňové ochorenie. To má svoj určitý dôvod.

Teraz vám prezradíme ako sa dá táto zázračná rastlina využiť na ochranu rastlín v záhrade.

Žihľava sa vyskytuje v celej krajine je divo rastúca. Túto divú žihľavú zvykli zbierať väčšinou kosením. Z odrezaných rastlín sa zbiera v rukaviciach lístie, tak že sa poťiahne za stonku z dola nahor, lebo aj listočky majú pichliače. Následne sa listy sušia na vzdušnom mieste, pravidelne sa prekladajú až ký sa nezačnú rozpadávať na prach. Takto sa môžu použiť na čajovú zmes.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt zihlava

Priprava:

Na výrobu postreku budeš potrebovať 500 gramov žihľavy a väčšiu nádobu (5litrov). V tejto nádobe si pripávíme roztok. Žihľavu dajme do nádoby a zalejme vodou tak aby bola zakrytá. Nádobu nechajme na slnku, takto sa nám šťava môže kvasiť. Po uplynutí 10 dní bude roztok hotový. Treba ho scediť a rozriediť v pomere 1:5 s vodou. S týmto postrekom môžete striekať rastliny.

Priaznivé účinky žihľavových listov:

Táto rastlina má mierné antibakteriálné účinky, obsahuje látky podobné histamínu a rastlinné kyseliny. 4Aj zneho je účinný na liečenie dny a reumy. Podporuje metabolizmus a odvodňovanie organizmu.

Pre každého sa odporúča denne piť čaj so sušenej žihľavy počas jedného mesiaca na jar aj na jeseň.