Nikdy viac si nekúpiš maslo v obchode po tom čo vyskúšaš tento recept. Potrebuješ len dve ingrediencie

Maslo ktoré kupuješ v obchodoch, nie je ani zďaleka také zdravé ako si myslíš. Vyrába sa z pasterizovaného mlieka narozdiel od domácého, ktoré si uchová všetky vitámíny a minerálné látke lebo na výrobu sa používa surové mlieko. Dôležité je vedieť odkiaľ maslo pochádza lebo na tom závisí aj jeho kvalita.

Maslo vyrobené zo surového mlieka od voľne chovaných zvierat je zdravšie a najlepšie je keď si sám vyrobíš z neho maslo.

Maslo má vysoký obsah vitamínu A ktoré je zodpovedné za uchovanie zdravých zubov, očí a pokožky. Okrem toho napomáha zachovať genetické informácie v bunkách a tak bráni rozvoju nádorových buniek vďaka krátkým a stredným reťazcom mastných kyselín ktoré tiež obsahuje.

Vitamín A je tiež dôležitý pre udržanie zdravej štítnej žľazy a nadobličiek ktoré majú dôležitú úlohu pre správné fungovanie srdcovo-cievnej sústavy.

Lecitín je ďalšia látka ktorú maslo obsahuje. Podporuje správné vstrebávanie aa metabolizmus cholesterolu a iných tukových zložiek.

Maslo obsahuje aj mnoho antioxidantov, ktoré chránia náš organizmus pre poškodzovaním voľnými radikálmi ktoré napádaju tepny.

Pozrime sa ako sa domáce maslo vyrába:
Budeme potrebovať:
• 2 šálky sladkej smotany (domácej)
• ¼ PL soli (Himalájskej alebo morskej)

Smotanu vlož do kuchynského mixéra a mixuj aspoň 10 min. kým nedostanneš hustú penu, miešaj ďalej kým sa nezačnú vytvárať hrudky, maslo sa nám začne odddeľovať od cmaru, cmar zlejeme .
Maslo si prelož na sitko a odstráň aj zvyšný cmar. Teraz opláchni maslo studenou vodou, pri čom lyžicou otáčaš maslo až kým nebude pekné biele.

Ak chceš nesolené maslo tak si hotový, ak solené tak primiešaj ¼ soli, dôkladne premiešaj a znovu odstreď oddelený cmar.
Posledným krokom bude preložiť maslo do sklenej misky a položiť do chladničky kde vydrží aj mesiac. K dispozícii máš hotové organické maslo, je to jednuduché ako 1×1.