Šéfkuchár prezradil ako uvariť nachutnejšiu šunku aby bola božská. Tento recept musí poznať každá gazdinka.

Samozrejme že chuť šunky záviýsí aj od kvality ale ovplyvní ju aj spôsob varenia. Pozrime sa na čo všetko si musíme dať pozor pri varení, aby výsledok bol dokonalý.

  • Šunku si uvarme vždy jeden deň dopredu, tak sa nám bude lepšie krájať.
  • Najprv si šunku umyjeme a potom necháme stáť vo vode cez noc. Soľ sa nám vymočí a mäso si nasiakne vodu tak bude mäkšia.
  • Pred namáčaním narežeme kožu aj podkožný tuk
  • Do vody v ktorej necháme šunku stáť pridáme biele víno a cesnak.
  • Nevarte v tlakovom hrnci lebo sadlo sa veľmi skoro roztopí a mäso ostane ako guma. Radšej si dajme na tom záležať a varme dlhší čas vždy sa varí toľko hodín, koľko kíl má naša šunka.
  • Do vriacej vody môžeme pridať cibuľu, celé čierne korenie a bobkový list. Keď je šunka uvarená nechajme ju vychladnuť v náleve kde sa varila až potom ju scedme. Nálev môžeme použiť na fazuľovú polievku.

Dobrá šunka:

  1. Šunka uložená v tradičnom náleve môže obsahovať len dusičnan sodný (E251) a dusitan sodný (E250), tieto látky zabezpečujú tipickú chuť marinády a predlžujú trvanlivosť.
  2. Neobsahuje pridané uhľohydráty.
  3. Podľa predpisov by mala šunka obsahovať 7% soli, 25% nálevu (marinády) a hrúbka masti by mala mať 2 cm.
  4. Lacnešia šunka pravdepodobne obsahuje menšiu časť mäsových bielkovín.
  5. Tradičnú údenú ale ešte surovú šunku nedržíme v chladničke
  6. Surovú šunku varíme na miernom ohni toľko hodín koľko váži.
  7. Správná doba varenia zabezpečí zničenie baktérií.
  8. Uvarenú údenú, viazanú šunku a strojovú šunku uskladňujeme pred mrazením v chladničke. Podľa Ákosa Kósu nie je potrebné tieto variť, alebo ich varíme ako dobrú polievku.

Takto sa správne pripravuje domáca šunka:

Ktorý typ šunky si vyberieme?

Sedliacka šunka je kosť a koža, alebo pliecko parené nasucho. Môžeme ho uskladňovať aj 6 mesiacov. Dozrieva niekoľko mesiacov a potom sa údi. Toto si kupujeme od výrobcov keď dostaneme chuť na niečo tradičné.

Tradične vyzretá šunka má trvanlivosť cca jeden mesiac. Dozrieva niekoľko týždňov a údi sa sa studeným dymom niekoľko hodín.

Rýchlo marinovaná šunka obsahuje soľ a dusitany vydrži mesiac.

Rýchlo marinovaná varená šunka vydrží jeden mesiac.