Domáca výroba tvarohu vo vlastnej šťave. Môžete použiť rôzné korenie a dá sa aj dlhšie uskladňovať.

K výrobe domácého tvarohu potrebujeme 4 rôzne suroviny: Mlieko, smotanu, soľ a šťavu z citróna. Takýmto spôsobom dostaneme lahodný tvaroh, ktorý sa dá krájať a použiť ho môžete aj do sendvičov a šalátov je tiež dokonalý. Môžeme si ho podľa chuti okoreniť a tak bude ešte lahodnejší.

Potrebujeme:

  • 2 l mlieka
  • 5 PL smotany
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • soľ podľa chuti

Príprava:

Mlieko začneme zohrievat vo väčšom hrnci, k teplému mlieku pridáme smotanu a dobre zamiešame. Keď sa nám to zohreje, nesmie vrieť, pridáme citrónovú šťavu. Privedieme do varu a znížíme teplotu, na miernom ohni varíme ešte minútku. Sitko si vyložíme s tilom, položíme na druhý hrniec a prelejeme do nej získanú hmotu. Dobre scedíme a vytlačíme prebytočnú vodu. Vodu z tvarohu odložíme do zaváraninového pohára. Tvaroh spolu aj s tilom preložíme na tanier a zatažíme. O hodinku máme tvaroh hotový. Vodu v poháry si osolíme a vložíme do nej nakrájaný tvaroh.

Pripomienka: V slanej vode vydrží tvaroh aj niekoľko dní. Ak pridáme do mlieka korenie, pálivú papriku alebo petržlenovú vňať, bude ešte chutnejší. Dobrú chuť.