Kategória: 45-60 minútové jedlá, Recepty
Tento koláč je založený na starej receptúre, ale je nepostrádateľný, pretože je taký vynikajúci. Torta Vtáčie mlieko je mäkká, ľahká a takmer roztavená v ústach a čokoládový náter na vrchole je fenomenálny! Na meranie prísad používame hrnček s objemom 2,5 dl.
Prísady pre tortové cesto:
- 7 ks vaječného žĺtka,
- 1 šálka múky,
- 100 g masla,
- 1/2 šálky cukru,
- 1 štipka vanilky,
- 1 ČL szódabikarbóna (alebo prášok na pečenie).
Prísady pre krém:
- 20 g želatíny,
- 7 ks vaječného bielka,
- 1 šálka cukru,
- 170 g masla,
- 250 g kondenzované mlieko,
- 1 štipka citrónovej soli,
- vanilka.
Prísady pre čokoládovú glazúru:
- 150 g tmavej čokolády,
- 180 g smotana na šľahanie,
- 30 g cukor,
- 30 g maslo.
Príprava:
Oddeľte vaječné bielka od vaječných žĺtkov . Vaječné bielka sa použijú na krém a žĺtky na cestový základ torty. Vložte vaječný bielok do chladničky, aby bol chladný.
Tortové cesto:
Pridajte cukor a vanilku do vaječného žĺtka, potom vytrepte do peny a umiestnite do nej maslo s izbovou teplotou. Vymiešajte múku s práškom do pečiva, ak použijete sódu na pečenie, vložte ju do cesta. Pridajte múku do zmesi vaječného žĺtka a zmiešajte spolu. Pomocou papiera na pečenie vystlite plech s okrúhlou formou, potom položte cesto do neho. Predhrejte rúru na 200 stupňoch a pečte v nej tortovú zmes po dobu 17 až 20 minút.
Krém: Namočte želatínu do 1/2 šálky vody s izbovou teplotou a nechajte ju stáť. Vymiešajte maslo s kuchynským robotom do peny a potom pridajte kondenzované mlieko. Ak chcete, môžete odložiť niekoľko lyžičiek na výzdobu. Krém nechajte stáť pri izbovej teplote. Položte želatínu do hrnca a pridajte polovicu cukru, premiešajte a zahrejte na 60 stupňov (nevarte). Nechajte vychladnúť. Zmiešajte studené vaječné bielka s kuchynským robotom, až kým nedosiahnete tvrdú penu, potom pridajte zvyšný cukor, citrónovú soľ a vanilku. Pomaly nalejte želatínu a nepretržite ju mixujte robotom. Pomaly pridajte maslový krém.
Dôležité!
Čokoládový krém môžete vyliať na neho až na druhý deň!
Tortové cesto nakrájajte ostrým nožom na polovicu, potom umiestnite jeden do tortovej formy na pečenie, natrite na neho polovicu krému, na vrch dajte druhý kus a natrite zvyšný krém.
Príprava čokoládovej glazúry: rozdrvte čokoládu na malé kúsky a vložte do misy. Zahrejte smotanový krém spolu s cukrom a nalejte na čokoládu. Kým sa čokoláda roztopí, pridajte maslo a miešajte ešte ďalších 4-5 minút. Vyklopte boky tortovej formy na pečenie a nalejte na vychladnutý koláč. Rovnomerne ho rozotrite. Ak ste odložili krém na dekoráciu, ozdobte ním tortu. Koláč vložte do chladničky na 1 hodinu.
Dobrú chuť!
Vo videu si môžete pozrieť, ako sa pripravuje torta Vtáčie mlieko