Ak ste fanúšikom jablčných dezertov – tento recept je pre vás. Jablková torta je jednoduchá a ľahko sa pripravuje a nezahŕňa drahé, nedostupné prísady. Torta je veľmi jemná, mäkká, s bohatou príchuťou jabĺk.
Tento dezert je vhodný pre domáce čajové večierky a pre zvláštne príležitosti. Kombinácia vláčnej torty s karamelom a krémom určite uchváti každého, kto len ochutná. Iste si ho obľúbi.
zloženie karamelu
9 lyžíc hnedého cukru
6 jabĺk
2 polievkové lyžice cukru
50 g masla (mäkkého)
zloženie krému
6 vajec
6 polievkových lyžíc cukru
600 ml mlieka
vanilková esencia (alebo 2 balíčky vanilkového cukru)
zloženie cesta
3 vajcia
3 lyžice cukru
4 polievkové lyžice múky
pre ozdobu
200 ml smotany na šľahanie
čokoládové hobliny
Príprava karamelu
V panvici s priemerom 24 cm roztavte 9 lyžicou cukru. Karamel by mal byť rozložený cez steny formy na tortu.
Očistite a nakrájajte jablká, položte ich na karamel, posypte cukrom a na každej jablko položte kúsok masla. Takto zapečte 10-15 minút, aby jablká zmäkla.
Pripravte krém
Zmiešajte vajcia s cukrom do peny, pridajte mlieko a vanilkovou esenciu.
Tento krém nalejte na pečené jablká a pečte 30 minút v rúre.
Pripravte cesto
Vyšľahajte bielky na penu, zmiešajte s cukrom a potom vmiešajte žĺtka a múku.
Navrstvite cesto na krém a zapečte po dobu 15 minút.
Po vychladnutí tortu vyklopte z formy a otočte ju. Nechajte cez noc v chladničke.
Pripravte polevu
Vyšľahajte smotanu a pokryte ňou celú tortu. Na povrch nasypte čokoládové hoblinky.
Dobrú chuť!