Viete, čo je základná súčasť zdravého vývoja mozgu vašich detí?

Mnohí rodičia si pre svoje dieťa predstavujú len tú najlepšiu budúcnosť, ktorá im otvorí všetky brány do sveta nevšedných možností, a pritom možno ani neviete, ktoré jednoduché veci vám pri rozvoji vášho dieťatka dokážu pomôcť. Jednou z nich je aj prirodzená súčasť ich života, obyčajná a tak dôležitá hra. Aby ste však vedeli, ktorým spôsobom v tomto smere dosiahnete najlepšie výsledky, mali by ste si o tom niečo prečítať.

 

Hra je prirodzenou súčasťou detského sveta, no pokiaľ by ste si mysleli, že stačí deťom kúpiť len hračky, možno by ste boli prekvapení. Hračka musí mať pre dieťa zmysel, a to dosiahnete len vtedy, ak sa budete rozhodovať podľa ich veku a samozrejme aj pohlavia. Aj malým deťom môžete kúpiť edukatívne hračky, ktoré sa zamerajú na ich správne charakterové a povahové vlastnosti. No možno vás prekvapí fakt, že aj spôsob hry je pre dieťa dôležitý.

 

„Neposedná“ hra

V tomto prípade sa dieťa nezaujíma ani tak o svoje hračky, ale priestor, v ktorom sa nachádza. Vaše

dieťa alebo batoľa presúva svoje telo bez akéhokoľvek dôvodu z jedného miesta na druhé. V takomto prípade možno vaše dieťa zaujmú špeciálne interaktívne hračky, ktoré sa ich energii veľmi dobre prispôsobia.

 

Nezávislá a osamelá hra

Vaše dieťa sa hrá samo, s malým až žiadnym dôrazom na to, čo robia iné deti alebo dospelí v jeho okolí. Je to neuveriteľne dôležitá fáza. Ani vy sa nemôžete vo svojom okolí vždy spriateliť s každým jedným človekom, máte vyhradené povahové črty, na základe ktorých si vyberáte svojich priateľov. Začnite podporovať toto správanie aj u vašich detí. Začiatkom môže byť osamelá hra v spoločnosti. Nemalo by to byť však trvalé riešenie.

 

Hra v pozícii diváka

Určite ste si už všimli, že sa vaše dieťa prispôsobuje svojmu okoliu a snaží sa ho napodobniť. Môže to robiť aj pri hre. Je to síce neaktívna fáza, no význam pre vývoj vášho dieťaťa má. Tiež ich to naučí lepšiemu fungovaniu v ďalšej novej sociálnej skupine, akou môže byť napríklad materská škola.

Ku každej hre nezabudnite zvoliť vhodné hračky a prostredie, ktoré by ste mali optimalizovať ich prirodzenému pohybu. Vonku si vyberajte ihriská, kde nebudú deti ohrozované častou premávkou a vnútri nezabúdajte na zatvorené okná. Minimálne „ventilačka“ s pevnými sieťami proti hmyzu by otvorená ostať mohla, no nikdy by sme vám to neodporúčali riskovať bez vašej prítomnosti!

 

Deti počas svojho vývoja absolvujú nespočetné množstvo hier, ktoré sú pre ich zdravý vývoj dôležité. Veľmi účinná je však ale aj neštruktúrovaná činnosť (hra), ktorá ich naučí správnym reakciám, kreativite, fungovaniu v spoločnosti a schopnosti riešiť vzniknuté problémy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back To Top