Všetky vitamíny a prospešné látky môžeme uchovať.
Suroviny:
2 kg jahody
1 kg cukor
0,5 pohár vody
Postup:
Jahody dôkladne umyjeme a vrchné „ stonky „ odstránime.
Vložíme ich do sitka a necháme ich odkvapkať a potom ich vložíme do misky.
Do jedného hrnca vložíme 1 kg cukru a pol pohára vody a potom začneme na strednom ohni ohrievať. Varíme 5-7 minút.
Pritom kontrolujeme: vezmime si jednu lyžicu a naberieme si naň sirup. Pofúkame a ak je sirup hustý, pružný a na fúknutie akoby stvrdol, tak už je hotový.
Nalejeme sirup na jahody, zakryjeme, odložíme a necháme vychladnúť.
Jahody budú vypúšťať šťavu tak bude sirup tekutejší.
Keď už vychladli, tak znova jahody vlejme do sitka a necháme ich odkvapkať, a jahodovo-cukrovú šťavu dáme variť približne na dobu 5-7 minút.
Znova nalejeme na jahody a necháme vychladnúť.
A tento postup znova opakujeme.
Po tretom postupe už jahody vložíme do sterilizovaných fliaš a zalejeme cukrovo-jahodovou šťavou. Zavrieme fľaše a pod utierkou necháme vychladnúť.