9 rastlín, ktoré vám nebudú v byte len na okrasu. Pomôžu vám totiž k zlepšeniu vášho zdravia

Malý kvíz pre začiatok. Je vaše ovzdušie znečistené z vnútra, alebo z vonku? Ovzdušie z vašej kancelárie alebo bytu môže byť znečistené oveľa horšie,ako vzduch z vonku. Stagnujúci vnútorný vzduch dokáže vybudovať riziko pre naše zdravie. Veci v naších domoch, vyžarujú škaredé a toxické chemikálie ako formaldehydy. Formaldehyd je prirodzene vyskytujúca organická látka, ktorá slúži ako základná surovina výroby pre radu chemických látok. Niektoré látky sa nám dostanú domov v podobe peľu, baktérie, plesní. Našťastie izbové rastliny, nám pomôžu vyriešiť niektoré z týchto problémov a zlepšiť kvalitu ovzdušia. Tieto izbové rastliny sú dokonca nenáročné na starostlivosť.
Image credit: F. D. Richards, Flickr

1. Chryzantéma

Táto rastlina sa doslova živí čistením vzduchu. Z vášho domova odstráni čpavok, benzén, formaldehyd a xylén. Je veľmi populárna a lacná.

2. Zelenec

Zelenec je jednoducho neuveriteľne nenáročný vypestovať, takže ho zvládne aj začiatočník. Stačí keď rozsvietite nepriame svetlo, ktoré bude vysielať výhonky. Na koniec z neho vyrastie nádherná rastlina.

3. Dračinec

Existuje viac ako 40 druhov tejto rastliny. Odstraňuje formaldehydy, trichlóretylén, xylén. Tieto toxíny neškodia iba vám, ale aj mačkám a psom.

4. Fíkus

Fíkus je obľúbený kvôli svojím schopnostiam rásť vďaka tomu, akú máte doma vlhkosť. Dokáže byť poriadne vysoký a má vlastnosti čistiť vzduch. Fíkus z ovzdušia odstráni benzén, trichlóretylén a formaldehydy.

5. Lopatkovec

Nielen, že je táto izbová rastlina krásna ale aj dokáže zabíjať škodlivé toxíny. Väčšinou kvitnú v lete a dávajú prednosť temnejším miestam s dobrou vlhkosťou. Zatočí s čpavkom,benzénom, formaldehydom a trichlóretylénom.

6. Papraď

Rastlina má veľmi rada chladné miesta s vysokou vlhkosťou nepriameho svetla. Ideálne miesto pre túto rastlinu je kúpelňa.

7. Sanseviera / svokrin jazyk

Pre svoju veľmi dobrú prispôsobivosť suchému ovzdušiu je vhodná do bytov a suchších interiérov. Rastlina má ploché a valcovito tuhé listy.

8. Bambusová palma

Je to kríkovitá palma pôvodom z Číny, ktorá dosahuje výšku až 3 metrov. Vyžaduje si jasné a rozptýlené svetlo. V teplej miestnosti vyžaduje zvýšenú vlhkosť.

9. Aloe pravá

Pochádza z arabského slova alloeh, čo znamená „žiarivá horká substancia.“ Už od staroveku sa používa pri problémoch s trávením, liečením rán a ako konzervačný a dezinfekčný prostriedok. Pomáha zmierniť popáleniny a čistiť náš vzduch. Odstraňuje formaldehyd, benzén, trichlóretylén.