Máte pleseň v dome? Poznáme riešenie ako sa jej zbaviť + prevencia proti nej

Mnoho plesní úzko súvisí s rozrastaním infekcií.  Podľa centra pre kontrolu chorôb najbežnejšie vnútorne plesne sú Cladosporium, Penicillium, Aspergillium a Alternari. Takže je málo pravdepodobné, že sa v nej nachádzajú úlovky mykózy. No tieto formy organizmu, môžu prispieť k tejto chorobe ak to necháme len tak.

Po prvé pleseň oslabuje imunitný systém, ktorý umožňuje kolónií mykózy vo vašom čreve expandovať. Zvyčajne vdýchnutím spórov, spúšťa okamžitú imunitnú reakciu vo vašom tele. Oslabenie imunity často sprevádza únava, dýchacie ťažkosti, zápaly a mnoho bežných príznakov, ktoré môžu spôsobiť alergiu. Keď sa často vystavujete plesniam, oslabíte sa. Kúpte si domáci vlhokmeter a overte si či sa v okolí nevyskytuje pleseň.

zdroj:thecandidadiet.com

mold-in-house

Po druhé, reakcia na vaše telo vedie k tomu aby ste sa stali citlivejšími proti plesniam. Rozvoj alergie znamená pravidelné vystavenie mykózovým (kvasinkovým) infekciám.

Ako zabrániť plesniam v dome.

Je ľahké ignorovať drobné škvrny plesne v kúpelni alebo v rohoch vášho domu, no skutočnosť je tá, že si spôsobíte oveľa väčší problém. Plesne sa môžu hromadiť vo veľkom množstve v škárach.

1. Vykonajte inšpekciu
Prvá vec, ktorú musíte urobiť je naozaj dôkladne skontrolovať váš dom. Môžete si ju vykonať sami, ak nie je potrebné najať profesionálov, ak máte silné podozrenie, že máte problém s plesňami. Dávajte si pozor na tieto miesta. Vlhkosti vo vaších kobercoch. Škvrny od vody v stenách. Kondenzácia na oknách
Odpadové vody okolo vášho domu

2. Opravte si váš odkvap
Presvedčte sa, že je váš odkvap v skvelej forme. Jeden z najčastejších výskyt plesní je práve tam. Dôležité je ho mať čistý a dostať dažďovú vodu čo najďalej od domu, ako je len možné.

3.Kúpte si pohlcovač vlhkosti
Ak si chcete byť istý, že máte doma ideálne ovzdušie. Druhou voľbou môže byť kúpa elektrických sušičov.
Ak žijete vo vlhkom prostredí, je to mimoriadne dobrý nápad. Odporúčame udržiavať vlhkosť vo vnútri v rozmedzí 30 percent a 60 percent.

4.Nevyrábajte vlhkosť

Vetrajte. Vetrať treba hlavne v zimnom období krátko a intenzívne, niekoľkokrát za deň. Ideálnym spôsobom je vetranie prievanom, kedy sa za krátky čas vymení vlhkosť za čerstvý suchší vzduch. Kúpeľňa je najväčším producentom vlhkosti, ktorá do celého bytu šíri veľké množstvo pary. Najmä v zimných mesiacoch je potrebné zabezpečiť, aby sa táto para vymenila za suchý vzduch. Ak sa dá ihneď vyvetrajte. Ak nemáte v kúpeľni okno použite účinný vetrák (odsávač). Nenechávajte sušiť mokré osušky v kúpeľni!

5. Vždy vyčistite škvrny od vody
Všetky úniky vody musíte rýchlo vyčistiť. Ak voda začne unikať a dostane sa na podlahu alebo do škáry vytvára živnú pôdu pre plesne.

6. Kúrenie

Dostatočne kúrte, pravidelne odstraňujte prach aj z miest za nábytkom pretože plesne využívajú ako zdroje živín najrôznejšie materiály (nábytok, parkety, omietky, murivo, prach)

mold-in-the-corner-of

Čo robiť, ak už mám pleseň v byte? 

Môžete ich zlikvidovať niektorým z chemických prípravkov proti plesniam, ktoré zoženiete v drogériách či hobbymarketoch. K dostaniu sú aj ekologické prostriedky. Než prípravky použijete, pleseň neodstraňujte, inak sa spóry dostanú do vzduchu a ďalej sa šíri. Dezinfekciu vykonávajte na mokro.

Ďalšou možnosťou sú pohlcovače vlhkosti s tabletami alebo vrecúška, ktoré vodu zo vzduchu nasajú a tá odkvapká do nádržky, alebo elektrické odvlhčovače vzduchu či inak povedané sušiča. Nasávajú vlhký vzduch, ktorý sa preženie cez chladič, kde sa ochladí až na úroveň teploty rosného bodu, teda prestane mať schopnosť vodu udržať a tá kondenzovaná odkvapká do zbernej nádobky. Vysušený vzduch sa opäť vracia do miestnosti a viaže na seba vodu. Za tablety a elektrinu sa ale musí platiť.

Back To Top