10 spôsobov ako spoznáš, ak je med prírodný alebo falošný

Podrobná a expertná analýza je potrebná, ak chcete zistiť ak je med naozaj prítomný alebo nie. Ak ste si kúpili prírodný med a zaujíma vás, aký je tak máme pre vás niekoľko trikov, ktoré si môžete vyskúšať.

10-ways-to-tell-if-the-honey-is-natural-or-fake

zdroj: healthcareaboveall.com

1. Prečítajte si zloženie
To je prvý krok, ktorý vám pomôže zistiť, či je med organicky alebo sa do neho pridáva niekoľko látok. Výrobca musí vymenovať zloženie medu.

2.Žĺtok
Zmiešajte jeden žĺtok s trochou medu. Ak ste použili prírodný med, žĺtok bude vyzerať ako by bol varený.

3. Med sa rozširuje na chlebe
Namastite trochu medu na kus chleba. Ak chlebík s medom stvrdne, tak je med prírodný. Povrch medu, ktorý je falošný bude mať mokrý povrch, lebo obsahuje vodu v jeho zložení.

4. V ústach máte pocit po žihľave
Prírodný med môže pôsobiť mierny zápal jazyka alebo ostrý pocit. Falošný med nemá také vlastnosti

5. Med a voda
Toto je najľahší spôsob ako zistiť, aký med ste kúpili. Ak dáte prírodný med do vody tak med stvrdne, ak dáte falošný med do vody, tak sa rozpustí.

6. Medový trik
Mravce sa prírodnému medu vyhýbajú. Dajte trochu medu v blízkosti mravcov. Ak sa budú mravce snažiť sa vyhnúť medu, tak máte prírodný.

7. Papier
Dajte niekoľko kvapiek medu na papier. V prípade, že sa med cez papier nerozpustí, to znamená iba jedno, že je prírodný. Falošný med prenikne cez papier, lebo je známy tým, že obsahuje vodu.

8. Karamelizácia
Pridajte do misky niekoľko lyžíc medu a vložte misku do mikrovlnnej rúry. Prírodný med by sa mal karamelizovať, zatiaľ čo falošný bude peniť a plný bublín.

9. Prírodný med sa nelepí
Trením medu medzi prsty je skvelý spôsob na zistenie medu, že je prírodná. Prírodný med sa vám bude vstrebávať pod kožu. V prípade, že máte otlačky prstov  stopách medu, znamená to falošný med. Niektorí výrobcovia pridávajú umelé sladidlá alebo cukor.

10. Prečítajte si zloženie
To je prvý krok, ktorý vám pomôže zistiť, či je med organicky alebo sa do neho pridáva niekoľko látok. Výrobca musí vymenovať zloženie medu.

10. Kryštalizácia
Po dlhšej dobe sa prírodný med začne kryštalizovať, zatiaľ čo falošný med si drží svoju sirupovo-kvapalnú formu.

Back To Top