Ako si vyrobiť bylinné oleje? + 3 recepty na vyskúšanie

Domáca výroba olejov napustených bylinkami je relatívne ľahký a zábavný projekt. Aj keď máte na parapete iba niekoľko bylinkových kvetináčov, pravdepodobne budete mať dostatok materiálu na to, aby ste mohli začať vyrábať svoj prvý bylinkový olej.

Tu sú rýchle typy na to, ako si vyrobiť bylinné oleje a niekoľko návrhov, kde ich môžete využiť.

VLOŽENIE BYLINY DO OLEJA
Potrebujete len niekoľko základných materiálov, aby ste mohli začať vkladať byliny do oleja. Budete potrebovať:
• Čistá sterilná nádoba.
• Ako základný olej odporúčame slnečnicový olej, olivový olej alebo sladký mandľový olej. Návrhy nájdete v nižšie uvedených receptoch.
• Bylina podľa výberu. Existuje mnoho rastlín (nielen bylín), ktoré si môžete vybrať na vylúhovanie. Navrhujem začať s niektorými z najpopulárnejších (a ľahko dostupných) bylín navrhnutých v receptoch nižšie.
• Slnko alebo zdroj tepla. Nižšie sú uvedené dva hlavné spôsoby výroby olejov naplnených bylinami.

 

AKO SUŠIŤ ČERSTVÉ RASTLINNÉ MATERIÁLY, KTORÉ MAJÚ BYŤ SÚČASŤOU BYLINNÝCH OLEJOV
Ak používate čerstvý rastlinný materiál oproti rastlinnému materiálu zakúpenému v obchode, ktorý je už suchý, musíte sa najprv uistiť, že rastlinný materiál sa už vysušil. Nedostatočne vysušený rastlinný materiál bude mať za následok plesnivý a nepoužiteľný olej v dôsledku zadržiavania vody v byline.

Ako vysušiť čerstvé rastlinky:
• Položte čerstvé rastlinný na hodvábny papier v teplom a vlhkom prostredí a nechajte ho schnúť jeden až dva dni (v závislosti od klímy a dostupného priestoru) ALEBO
• Zviažte niekoľko stoniek čerstvých rastlín povrázkom spolu a zaveste hore nohami. Niektorí ľudia tiež zakryjú zväzok bylín papierovým vreckom. Uistite sa, že miestnosť kde sušíte rastliny je teplá a bez vlhkosti.

Plnenie nádobky rastlinkami
Keď usušíte rastlinný materiál, rozdeľte ho na niekoľko časti, ktoré sa zmestia do pohára, napríklad na listy, stonky a kvety. Ponechajte dostatok miesta na naliatie zvoleného oleja. Možno budete musieť pridať ďalšie rastlinky, keď pridáte olej. Počas nasledujúcich dní, keď sa materiál bude vo fľaštičke hýbať, môžete vložiť ďalšie rastlinky. Ak je v nádobke dostatok rastliniek a oleja, pevne uzavrite uzáver a niekoľkokrát jemne pretrepte.

Bylinkové oleje pod vplyvom slnečného žiarenia
Ak sa rozhodnete používať metódu slnečného žiarenia, musíte sa uistiť, že máte k dispozícii teplé slnečné miesto, napríklad okennú parapetu na dva až štyri týždne. Alebo miesto vonku, kde denne svieti slnko a viete tam nádobu umiestniť na niekoľko týždňov. Jednoducho umiestnite nádobu na vybrané slnečné miesto a nechajte ju tam dva až štyri týždne. Skontrolujte ju každých pár dní, jemne pretrepte a v prípade potreby pridajte ďalšie rastlinky. Po dvoch až štyroch týždňoch oddeľte rastliny a olej vylejte do ďalšej nádoby.

Lúhovanie bylín metódou dvojitého kotla
Metóda dvojitého kotla je rýchlejšia, ale menej tradičná ako metóda lúhovania na slnku. Akonáhle sú bylinky vysušené, vložte ich do hornej nádoby dvojitého kotla. Zalejte zvoleným olejom.

Jednoduchý dvojitý kotol môžete vyrobiť umiestnením dvoch nádob nad sebou.
Spodná nádoba by mala obsahovať 5 centimetrov vody. Túto vodu zohrejte na sporáku. Keď začne vrieť, vložte na vrch druhú nádobu. Spodná časť vrchnej nádoby by sa mala nachádzať tesne nad vodou v prvej nádobe (nemali by sa dotýkať). Nechajte niekoľko hodín variť. Musíte však neustále kontrolovať hladinu vody v spodnej nádobe, a tiež ako olej a rastlinný materiál vzájomne na seba pôsobia. Keď olej zmení farbu a / alebo získa vôňu bylín, odstavte nádoby. Byliny odfiltrujte pomocou sitka a následne nalejte olej do vhodnej nádoby.

Bez ohľadu na to, ktorú metódu ste použili, mali by ste získať bylinný olej. Nasledujú tri typy na výrobu bylinných olejov a na aký účel ho môžete využiť.

NECHTÍK ZALIATÝ OLEJOM
Olej z výluhu nechtíka je obľúbeným olejom z byliniek, nakoľko sa dá použiť na mnoho vecí. Je to vynikajúci olej pri starostlivosť o pleť a je dostatočne jemný aj na použitie na detské zadočky !
• Výluh oleja z nechtíka
• 1 diel slnečnicový olej
• 1 diel éterický olej z levandule
Olej z výluhu nechtíka skombinujte s éterickým olejom. Naneste na detský zadoček, Upokojuje mierne vyrážky, plienkové vyrážky alebo problémy s pokožkou.
Upozornenia: Používajte iba u detí vo veku 6 mesiacov a viac. Ak máte obavy z citlivosti pokožky, vynechajte éterický olej z levandule. Ak sa vyskytnú nežiaduce účinky, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

HARMANČEKOVÝ OLEJ
Harmanček je tiež užitočným olejom pre starostlivosť o pleť.
• Olej je vhodný na popraskanú pokožku
• 1 diel harmančekový sladký mandľový olej
• 6 kvapiek levandule – éterický olej
• 4 kvapky muškátového éterického oleja
• 2 kvapky ružového éterického oleja
Olej z výluhu harmančeka skombinujte s éterickými olejmi. Olejovú zmes naneste na suchú alebo popraskanú pokožku.
Upozornenie: Nepoužívajte na otvorené rany. Možná citlivosť pokožky.

OLEJ Z MÄTY PIEPORNEJ A ROZMARÍNU

Mäta pieporná aj rozmarín sú vynikajúce pre duševnú stimuláciu a pre upokojenie duše.
• 10 ml výluhu mäty piepornej a rozmarínu
• 1 kvapka éterického oleja z bazalky
• 2 kvapky éterického oleja sladkej majoránky
• 1 kvapka éterického oleja zo šalvie
Vylúhujte samostatne mätu piepornú aj rozmarín a skombinujte ich spolu v tomto recepte. Kombinujte mätu piepornú a rozmarínový olej s éterickými olejmi. Nalejte do aplikátora na roll-on. Pripevnite aplikátor a viečko guľôčky. Poriadne premiešajte. Aplikujte na zápästia v časoch nervozity a duševného nepokoja na upokojenie.
Upozornenie: Používaniu sa vyhnite počas tehotenstva alebo ak máte vysoký krvný tlak. Možná senzibilizácia kože. Určené len pre dospelých.

POUŽITIE OLEJOV S VÝŤAŽKAMI BYLÍN
Oleje s bylinkami sa často používajú namiesto éterických olejov, hoci terapeutické vlastnosti sa môžu líšiť v dôsledku rôznych extrakčných metód. Oleje s bylinami môžeme vyrábať doma relatívne ľahko. Ich výroba je lacnejšia pri éterických olejoch. Kombinácia olejov napustených bylinami a éterických olejov však dodáva aromaterapeutickým zmesiam iný rozmer a možnosti sú neobmedzené !

Zdroj: www.naturallivingideas.com