Je to dobrota, ktorá je vhodná na akúkoľvek príležitosť. Keď sa stretne rodina, kúsok koláča dokáže navodiť naozaj príjemnú atmosféru.
Prísady:
Cesto:
- 25 dkg hladkej múky
- 6 dkg práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 dl kyslej smotany
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
- troška sódy bikarbóny
Plnka:
- 50 dkg tvarohu
- 3 žĺtka
- 2 bielka
- 2 dl kyslej smotany
- kôra z 1 citróna
- 15 dkg práškového cukru
- 2 ks suchej žemle alebo chleba bez kôrky
- hrozienka
- marhuľový lekvár
Pena:
- 4 bielka
- 15 dkg kryštálového cukru
Príprava:
1.Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Vložíme do chladničky na 30 minút. Môžte pracovať s cestom aj hneď, nemusí byť v chladničke.
2.Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vidličkou popicháme a predpečieme na 180°C asi 10-15 minút.
3.Necháme vychladnúť a tenko potrieme lekvárom.
4.Bielka na plnku vyšľaháme a odložíme nabok.
5.Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú kôru, nakrájanú žemľu alebo chlieb a vyšľahané bielka.
6.Tvarohovú plnku navrstvíme na lekvárom potreté cesto a vrátime do rúry. Pečieme 25-30. Upečený bude ak tvarohový krém bude pevný.
7.Začnime s prípravou peny, bielka šľaháme kým nie sú pevné až potom začneme pridávať cukor. Musí nám vzniknúť pevná, lesklá hmota, ktorá sa bude dať ľahko krájať. Naberieme ju do sáčkov a nastriekame na vrch koláča mriežku.
8.Teraz máme dve možnosti ako pokračovať:
9.Vložíme do rúry na 200°C, necháme len trošku zapiecť aby nám pena chytila zlatú farbu, takto ostane stred peny lepkavý.
10.Alebo vložíme do 130°C rúry a pri otvorených dvierkách necháme penu vysušiť. Toto bude trvať dlhšie a pena bude vyzerať ako pri slimáčikoch.