Existujú ľudia, ktorí nemajú radi žiadnu zeleninu, okrem zemiakov. To je dôvod, prečo sa ju snažia všetkými možnými spôsobmi vyradiť zo svojho jedálnička. Určite ste už neraz počuli: „Zelenina mi nechutí a neviem sa prinútiť k tomu, aby som ju jedol/jedla. Čo mám teda robiť? Ako ju jesť tak, aby nám naozaj chutila?”
Mrkva nemusí byť súčasťou len našich nedeľňajších polievok. Chuť tejto zeleniny môže byť úplne iná, na ktorú ste boli doposiaľ zvyknutí. Pridajte k nej cesnak a strúhaný syr, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a verte, že výsledok vás prijemne prekvapí.
Mrkvové hranolčeky so syrom a cesnakom sú chutnejšie, než akékoľvek jedlo z rýchleho občerstvenia. Ak chcete, aby bol výsledný pokrm nielen chutný, ale aj zdraviuprospešný, vymeňte smaženie za pečenie v rúre.
Ingrediencie
- 2-3 mrkvy
- 50-100 g strúhaného syra
- 1 pl mletého cesnaku
- 1 pl rastlinného oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať podľa chuti
Ingrediencie na dip
- 2 pl bieleho jogurtu
- 1 pl citrónovej šťavy
- Soľ, korenie, cesnak podľa chuti
Postup
- Mrkvy si umyte, ak chcete, zbavte ju šupky, ak nie, pokojne ju nechajte tak.
- Nakrájajte si ich na dlhé prúžky – najskôr na polovicu a potom na ďalšiu polovicu. Môžete si dopomôcť s vidličkou.
- Mrvu si následne premiestnite do misky, pridajte olej, soľ, nastrúhaný tvrdý syr, korenie a mletý cesnak. Čo sa týka petržlenovej vňate, použite čerstvú nasekanú alebo sušenú. Neskúšajte však použiť celý cesnak, je vysoko pravdepodobné, že vám zhorí.
- Všetko dôkladne premiešajte, aby sa mrkva nasiakla zvyšnými ingredienciami.
- Potom ju poukladajte na plech, ktorý ste pred tým vystlali papierom na pečenie. Nechajte si medzi jednotlivými kúskami trochu miesta, aby sa mrkva čo najlepšie prepiekla.
- Pečte v rúre pri teplote 200 stupňov po dobu 30-35 minút. Mrkvu nezabudnite pravidelne otáčať a kontrolovať, či už nie je hotová. Ak je už mäkká a získala zlatistú farbu, nastal čas na servírovanie.
- Čo sa týka dipu, najvhodnejším variantom je jogurt bez cukru a iných príchutí. Pridajte do neho citrónovú šťavu a korenie.
- Mrkvové hranolčeky nechajte na pár minút vychladnúť a môžete podávať na stôl spolu cesnakovým dipom. Prajeme vám dobrú chuť!