Tento chutný, krupicový koláč je jeden z vynikajúcich tradičných bulharských dobrôt. Teraz sa isto pýtaš ako sa dá z krupice upiecť koláč, ale uisťujem ťa že tento recept ťa nesklame. Po prvé, je veľmi jednoduchý, nepotrebuješ žiadné zručnosťi na jeho prípravu a po druhé, nie že rýchlo ale bleskovo sa dá pripraviť a už ako som spomínala chutí fantasticky. S výsledkom budeš určite spokojná.
Prísady:
- 1 pohár cukru
- 1 pohár polohrubej múky
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 5 stredne veľkých jabĺk
- 3-4 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 pohár mlieka (100-150g masla) na podliatie
- 1 pohár krupice
Príprava:
- tento koláč pripravujeme neobvyklím spôsobom ale výsledok bude stáť zato. Najskôr si pomiešame suché prísady. Krupicu, cukor, prášok do pečiva, múku, môžeme pridať aj štipku soli ale nieje to nutné.
- Jablká nastrúhame na hrubšom strúhadle alebo na kuchynskom robote. Hneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli.
- Vyberme si jednu formu na pečenie a vymastíme maslom. Zoberieme si jeden pohár zo suchej zmesi ktorú sme si na začiatku pripravili a vysypeme rovnomerne do formy. Pokryjeme strúhanými jablkami a znovu suchou zmesou. Do mojej formy mi vychádzajú tri vrstvy.
- Pred pečením polejeme vriacim mliekom, opatrne popicháme aby mlieko stieklo az na spodok.
- Potrebujeme aspoň 50 minút piecť pri teplote 180°C. To je pravda že to nieje klasicky pripravený koláč ale je jemný a krehky s výbornou jablkovou chuťou. Po upečení vyerme z formy, výhodou je že sa nerozpadáva a pekne sa dá krájať. Dobrú chuť!
Poznámka:
Viem že sú gazdinky ktoré neradi podlievajú koláče s mliekom, pre nich mám inú možnosť: miesto mlieka použite maslo, nakrájané na tenké plátky. (100-150g) Najprv dajte 50g na spodok, medzi vrstvy a tiež na vrch. Aj takto privený koláč chutí výborne, odporúčam vyskúšať obe varianty.
V nasledujúcom videu si môžeš pozrieť ako sa pripravuje bulharsky jablkový koláč.
V mene našej redakcie vám želáme dobrú chuť!