Dôchodcovia si od 1. januára 2022 prilepšia! Sociálna poisťovňa zvyšuje dôchodky

Sociálna poisťovňa od 1. januára 2022 zvyšuje dôchodky o 1,3%. Nové dôchodky v upravenej výške penzisti dostanú v januárových výplatných termínoch a súčasne dôchodca dostane aj doplatok od 1. januára 2022 do výplatného termínu v januári 2022. Sociálna poisťovňa o tom informovala včera na tlačovej konferencii.

Keďže podľa Štatistického úradu SR ceny tovarov, ktoré najčastejšie kupujú penzisti, za vlaňajšok zdraželi o 1,3 percenta, o toľko porastú aj dôchodky.

O zvýšenie dôchodku nie je potrebné poisťovňu žiadať.

O zvýšení totiž poberatelia dôchodkov dostanú písomné rozhodnutie. Sumu zvýšeného dôchodku si občania môžu vypočítať aj prostredníctvom informatívnej kalkulačky na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Vďaka valorizácii si polepšia nielen starobní dôchodcovia, ale aj tí, čo poberajú invalidný, vdovský, vdovecký, prípadne sirotský dôchodok.

Minimálne dôchodky sa nezvýšia. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 valorizuje (teda zvyšuje o 1,3%) jeho pôvodne vypočítaný dôchodok.

Sociálna poisťovňa ho potom porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Sociálna poisťovňa uvádza, že tak to bude pre poberateľa výhodnejšie.

Suma minimálneho dôchodku zostáva aj budúci rok rovnaká.