Tradičné slovenské lokše. Tento recept koluje generáciami dlhé roky a je báječný

Recept:
1 kg zemiakov
30 dkg hladkej múky
soľ
Postup:
Zemiaky umyjeme a dáme variť. Keď sú uvarené, necháme ich vychladnúť.Zemiaky ošúpeme.Na lopár si dáme múku, pridáme soľ a nastrúhame zemiaky. Lepšie je použiť staré zemiaky, lebo obsahujú menej vody.

Z uvedených surovín vypracujeme cesto
Nemôžeme presne určiť, koľko múky budeme potrebovať, záleží to od zemiakov. Cesto vyšúľame na valček a pokrájame na kúsky. Každý kúsok vyvaľkáme na tenko, podsypujeme múkou, aby sa nám cesto nelepilo. Lokše pečieme na suchej panvici.

Múku z panvice odstraňujeme papierovým obrúskom, aby sa nám nepripiekla. Každú lokšu potrieme maslom alebo masťou.


Ja zvyknem robiť lokše aj z uvarených a podusených zemiakov, ktoré zostanú od obeda alebo večere. Pridám múku a postup je rovnaký…