Potrebujete novú mrazničku? Poradíme vám, na čo nezabudnúť pri jej výbere

Mraznička patrí k spotrebičom, ktoré sú často využívané v každej domácnosti. Dajú sa v nej na dlhší čas uskladniť potraviny na varenie aj priamu konzumáciu. Aby ste si vybrali ten správny model, pri nákupe nezabudnite skontrolovať niekoľko dôležitých parametrov.

Typ mrazničky je základ

Jednotlivé modely sa líšia spôsobom, akým do nich vkladáte potraviny. Rozhodnúť sa tak môžete pre zásuvkovú mrazničku s otváraním spredu a rozdelením priestoru na viacero prehľadných zásuviek. Druhým typom je truhlicová mraznička, ktorá sa otvára zhora. Bude vyhovovať tým spotrebiteľom, ktorí hľadajú maximálne využitie jej objemu.

Premyslite si, aký objem využijete

Mraznička sa dá kúpiť s objemom už od 80 l až do 400 l. Pri výbere preto potrebujete zvážiť, koľko potravín bežne mrazíte. Vaše nároky na objem mrazničky budú rásť podľa toho, koľko je členov vo vašej domácnosti, či mrazíte úrodu ovocia a zeleniny, väčšie množstvo mäsa a mäsových výrobkov. Na jednu osobu v bežnej domácnosti by ste mali počítať 25 – 40 l.

Energetická trieda určuje úspornosť spotrebiča

Údaj o energetickej triede mrazničky informuje o tom, aká bude jej spotreba. Energetické triedy mrazničiek môžu byť A až G, pričom najmenšia spotreba je v triede A, najväčšia v triede G. Rozdiel medzi cenou mrazničky v nižšej triede sa vám kúpou drahšieho spotrebiča vo úspornejšom prevedení časom vráti.

Skontrolujte mraziaci výkon

Dôležitým údajom je tiež mraziaci výkon, ktorý informuje o tom, aké množstvo potravín mraznička zmrazí za 24 hodín na teplotu -16 °C. Túto informáciu môžete nájsť v tvare, napríklad 20 kg/24 hod. Znamená to, že mraznička za 24 hodín dokáže zmraziť 20 kg potravín. Minimálna hodnota by pritom mala byť 10 kg/24 hod.

Výdrž pri výpadku prúdu

Pri každom modeli nájdete tiež informáciu o tom, aká je akumulačná doba. Tá udáva čas, počas ktorého mraznička dokáže zabrániť rozmrazeniu potravín v prípade výpadku prúdu.

 

Zdroj obrázka: hedgehog94/Shutterstock.com