Uzbecká kuchyňa je pravdepodobne najbohatšou kuchyňou v Strednej Ázii. Obzvlášť pozoruhodná je rozmanitosť kysnutých jedál so všetkými druhmi náplní. Nasledujúci pokrm si môžete uvariť aj u vás doma. Nebudete na to potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie.
Na prípravu cesta budete potrebovať nasledujúce prísady:
- 150 ml vody
- 250 ml kefíru
- 80 ml rastlinného oleja
- 2 ks vaječných bielkov
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička sušeného droždia
- 900 g múky
Na plnku budete potrebovať:
- 4 varené zemiaky
- 2 cibule
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 50 ml rastlinného oleja
- soľ
Postup
V hlbokej miske si zmiešajte teplú vodu, kefír izbovej teploty, olej, cukor, soľ a droždie.
Pridajte múku a začnite si miesiť cesto rukami. Malo by vám vzniknúť husté a pružné cesto.
Misku prikryte cestom pomocou potravinovej fólie a nechajte odstáť pri izbovej teplote na 2 hodiny.
Na rastlinnom oleji si osmažte cibuľu nakrájanú na mesiačiky a následne k nej pridajte paradajkovú pastu.
Do panvice si pridajte aj nastrúhané varené zemiaky, osmažte ich do zlatista a soľte podľa chuti.
Z cesta si vytvorte širší valček a nakrájajte ho na 6 častí. Z každej časti si vyformujte menšie bochníky.
Každý kúsok cesta vyvaľkajte tak, aby ste získali štvorcový tvar s hrúbkou asi 1 cm.
Štvorcové cesto si rozrežte na 2 časti. Na každej strane cesta si urobte zvislé rezy od stredu nadol. Pripravenú náplň naneste na celú časť a následne cesto zrolujte.
Vytvorený pásik stočte do tvaru slimáka.
Hotové cesto potrite vaječným žĺtkom a posypte sezamovými semienkami.
Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov po dobu 15 – 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!
Pre lepšiu predstavivosť si môžete pozrieť nasledujúce video s celým postupom: