Všimli ste si, že móda indukčných varných dosiek je čoraz populárnejšia? Áno, vizuálne vyzerajú lepšie ako bežné sporáky, ale majú nejaké ďalšie výhody? Cena za tohto pomocníka nie je malá! V čom teda spočíva jej obľúbenosť a aký riad nie je vhodný na indukčnú dosku?
unsplash
Výhody indukčnej varnej dosky
Začnime tým, čo je indukčná varná doska. Ide o elektrickú varnú dosku, ktorá má sklokeramickú vrstvu s indukčnými varnými doskami. Pomocou kvalitného elektrického prúdu vzniká na dne nádoby teplo. Týmto spôsobom sa jedlo ohrieva zospodu.
Trik je v tom, že táto doska sa nezapne, ak na nej nie je hrniec či panvica. Aká je výhoda indukčnej varnej dosky? Má jednoduché používanie. Po prvé, šetrí miesto v kuchyni, pretože je malá.
Indukčná varná doska je veľmi nenáročná na údržbu. Dôležité je, že prípadné jedlo, ktoré vypadne počas varenia, sa nespália.
Indukčná varná doska sa považuje za ekonomickejšiu. Stačí si zvoliť režim, ktorý vám zabezpečí minimálnu spotrebu elektrickej energie. Okrem toho mnohí odborníci zaznamenávajú dlhšiu trvanlivosť tejto dosky v porovnaní s konvenčnou.
unsplash
Prečo bežný riad nie je vhodný na indukčnú dosku
Odborníci tvrdia, že riad vhodný na indukčné varné dosky by mal mať feromagnetické vlastnosti. Feromagnetická zliatina chýba v zložení riadu z nasledujúcich materiálov:
- mosadz
- meď
- hliník
- bronz a iné nemagnetické materiály
Je zrejmé, že v tomto zozname sú zahrnuté aj plastové, drevené a sklenené výrobky.
Na indukčnej varnej doske sa dá variť v liatinovom, nerezovom alebo hliníkovom riade s feromagnetickým dnom. Ak si vyberáte riad na indukčnú varnú dosku, venujte pozornosť nasledujúcim detailom:
V niektorých predajniach je riad na indukčnú varnú dosku na samostatných stojanoch.
Starostlivo si preštudujte zloženie riadu. Najlepšie možnosti, z ktorých je riad vyrobený, sú nehrdzavejúca oceľ, liatina alebo smalt.
unsplash
Akýkoľvek riad na indukčnú varnú dosku vyzerá mnohonásobne masívnejšie ako obyčajný.
Priemer dna nádoby pre takúto dosku by nemal byť menší ako polovica priemeru horáka.
Uprednostňujte riad s hrubým a dokonale rovným dnom. Tieto skutočnosti ovplyvňujú kvalitu varenia.
Smutný fakt, ktorý tiež stojí za zmienku: riad pre indukčné varné dosky je niekoľkonásobne drahší ako zvyčajne.
Je však lepšie kúpiť 1-2 druhy drahšieho riadu od overeného výrobcu, ako celú sadu lacných.
Indukčná varná doska je možno aj váš sen. V prípade, že ju už máte, podeľte sa s nami o svoje skúsenosti!